Slané vafle – vegan a bezlepkové Recepty / Různé nápady z kuchyně / Rychlé večeře / vegan

Pokud jste majiteli vaflovače a chcete rozšířit jeho možnosti, určitě zkuste slané vafle. Může to být skvělá snídaně nebo také večeře, záleží jen na vás.

Jejich příprava je snadná, asi nejdůležitější je mít dobrý vaflovač s kvalitními nepřilnavými plotýnkami.

První recept bude bezlepkový – budete potřebovat skleničku pohankové mouky, skleničku cizrnové mouky, skleničku rostlinného mléka, 1/3 sklenky oleje, půl sáčku kypřícího prášku, sůl a koření podle chuti – například kari, uzenou papriku, gyros apod.

Druhý recept je veganský – budete potřebovat: 1 sklenku sójového mléka, 4 lžíce chia semínek, půl hrnku oleje, tři stroužky česneku, sůl, gyros či jiné oblíbené koření, půl kypřícího prášku, 2 sklenky špaldové celozrnné mouky

Nejdříve si do mléka namočte chia semínka a nechte je chvíli bobtnat, poté přidejte olej, utřený česnek (lze vynechat), sůl, gyros koření. Postupně přidávejte špaldovou mouku a kypřící prášek a vyšlehejte husté lívancové těsto. Protože každá mouka jinak saje, přidejte případně mouku či mléko…

Do rozpáleného vaflovače nalijte těsto a nechte upéct vafli.

Plnit můžete například rostlinným sýrem a rostlinnou uzeninou, kterou jsem si nastrouhala. Použít můžete i nastrouhané uzené tofu.

bdr

Poté vaflovač otevřete, vafle nevyndávejte, ale posypte je nastrouhaný uzeným tofu nebo rostlinnou uzeninou oleje a překryjte plátkem sýra nebo naopak – jak vidíte na obrázcích, funguje to tak i tak.

Na chvíli vaflovač ještě zavřete. Dobrý vaflovač připeče sýr k vafli a nikoli na plotýnku.

Hotové vafle nechte chvíli „vydýchat“ na mřížce, aby se vám na talíři zespodu nezpotily a nezvlhly.

Podávejte s čerstvou zeleninou a můžete zakápnout BBQ omáčkou či kvalitním kečupem.

_DSC8733

Úplně stejně se dělají vafle bezlepkové podle prvního receptu…

slané

A opět, pokud je kvalitní vaflovač, můžete vafle zasypat i strouhaným sýrem, který se připeče k vafli, nikoli plotýnce.

Komentáře