Sáčky ze záclon Nápady / Ostatní

O tom, že si šiji a používám místo igelitových sáčků ušité sáčky ze záclon, jsem vám už na stránkách psala a taky najdete návod v mé knize To nejlepší z Loskutáka. Nicméně dnes jsem se do nich pustila znovu, protože mne o to požádala má dcera, která se osamostatňuje, již téměř měsíc bydlí v Praze a překvapila mne už tím, že si v bytě, který spoluobývá s kamarádkami, vyměnila žárovky za úsporné….

Koupily jsem na ně záclonu v Ikea – dva obrovské kusy za stovku, myslím, že z celého by mohlo být tak 60 sáčků, možná víc.

Nicméně už při stříhání jsem zjistila, že látka pruží, což bylo pro šití celkem kontraproduktivní,  pomáhala jsem si prkénky, kterými jsem musela zatěžovat látku.

I při šití byla lehká pružnost na závadu…. šila jsem entlem, každý šev jsem projela pro jistotu dvakrát a dna někdy i třikrát, aby sáčky dlouho vydržely…

Po zdatném hudrování a chuti s tím hned prásknout jsem nakonec deset sáčků ušila, protože co bych pro dcerku neudělala….  Schválně jsem je zvážila, protože občas mi píšete, že si díky používání neigelitových sáčků prodražíte nákup…. takže 10 ks sáčků vážilo 55g. Tj. 5,5 g jeden.

Ale ještě to chtělo zavazování – používám silnější šňůrky – na jeden sáček cca půl metru.

 

Konce šňůrek natavte nad svíčkou a zamáčkněte. Nebudou se vám třepit.

Používám více barev, modré na zeleninu, hnědé na pečivo…. bílé… nevím… uvidíme jak si to udělá Dominika. Jde o to, že když máte více barev, nemusíte sáčky stále prát, protože víte, který je na pečivo…

Tak se šňůrkama má deset sáčků 69 g, stále je to opravdu minimum a myslím, že vám prostě potraviny neprodraží…

Šnůrky na konci sváži, aby se z tunýlku nevyvlékly. A je hotovo….

7 g sáček – to je super, ne????

Aktualizace 30. 9. – protože uklízím ateliér, objevila jsem nastříhané kusy záclon, které jsem měla v Loskutákovi, kde jsem vám tuším před dvěma lety výrobu těchto sáčků také ukazovala a tak jsem je hned ušila – musím říct, že pevná záclona se šije prostě nádherně….. bylo to lesk-blesk…. a protože v komentáři paní Milada navrhovala místo šňůrky stužku, tak jsem jí tam lupla… jen jsou prostě těžší než z té supertenké a pružné co jsem šila výše…. 5 sáčků 80 g.

Nicméně – každý ušetřený igeliťák dobrý…. na gramy nehledím 🙂

Komentáře