OvoZelsáčky Blog / Nápady / Textilní nápady

Již delší dobu se snažím nevytvářet zbytečně plastový odpad. Nekupuji PET lahve, nepoužívám igelitové tašky. A také nepoužívám igelitové sáčky na nákup ovoce a zeleniny. A jak to řeším?? Ušila jsem si vlastní ovozelsáčky. Vyšly mne na pár korun a jsou nejen téměř nekonečné, ale hlavně i krásné….

Na výrobu budete potřebovat tenkou (a lehkou) záclonu. Já doma záclony doma nikdy neměla  a tak jsem vyrazila do sekáče. Vy můžete zapátrat v domácích zásobách…..

Narazila jsem na dva pruhy záclon – jeden bez vzoru a jeden s vlčími máky. Pruhy byly široké 40 cm a dlouhé cca 174 cm. Protože jsem nechtěla mít žádné prostřihy, využila jsem toho a z každého pruhu nastříhala tři díly 40 x 58 cm.

Mám k dispozici overlock a tak jsem šila na něm, ale pokud ho nemáte, vůbec nevadí, záclony se nepářou a není problém to sešít rovným stehem a případně pro sichr lem i zaentlovat.

Tady je sešitý sáček z boku. Horní i spodní okraj jsem nechala, jak byl – tj. založený.

Spodní část jsem sešila přes založené kraje, dno je tím ještě bytelnější…. pokud bych šila ze záclony, tak bych asi na dno použila tzv. francouzký šev – tj. sešila bych nejdříve z lícu, poté otočila a z rubu sešila ještě jednou tak, aby původní šev byl schovaný.

Horní okraj jsem založila a sešila rovným stehem. U bočního švu jsem nechala kousek nesešitý a tudy jsem protáhla šňůrky. Zatím je mám jen tak a je to v pohodě, ale přemýšlím, že zkusím přidat buď brzdičky nebo udělat shamballa uzel.

Za necelých 80,- Kč (počítám i provázek a nitě) jsem získala 6 ks sáčků o velikosti 40 x 27 cm. Na fotce jsou jen čtyři, protože jsem dva darovala. Ale myslím, že v dohledné době budu šít další, protože mi leckdy sotva stačí.

Používám je na ovoce, zeleninu a pečivo. A právě si říkám, že na pečivo si ušiji s jiným desénem, abych si nemusela pamatovat, že na pečivo je ten s nejopálenější šňůrkou 🙂

Možná se ptáte, jak na to reagují pokladní v obchodech. Zatím vždy moc hezky. Pochválí a většinou se i ptají, kde jsem je koupila. Jsem ráda, že si lidi začínají uvědomovat, že plasty jsou mor a doufám, že nás, co nepoužívají sáčky bude čím dál více. V Chorvatsku jsem chodila pro ovozel s hadrovou taškou a stále odmítala sáčky a při mém posledním nákupu mi takový staroušek, co měl vepředu už jen tři zuby políbil ruku a řekl mi, že jsem mudra žena 🙂

Schválně jsem dnes počítala kolik sáčků spotřeboval na jeden průměrný nákup postarší pár přede mnou…. nebudete tomu věřit, ale celých 19 ks. Až mne zamrazilo…..

Já jsem doma nákup vybalila, ze sáčků sloupla etikety (jde to krásně a vůbec na sáčcích po nich nic nezůstane). Sáčky vyklepala a sbalila do mé hadrové tašky a vložila do kabelky. Neváží to nic…. ale ten dobrý pocit je za vše.

Čas od času je vyperu, stačí ručně v umyvadle, nebo přihodím do pračky….

A pokud neumíte nebo nechcete sáčky šít, můžete si je i koupit…..

250x100_Products

Komentáře