Bedlové koření Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Jakmile se na FB začnou objevovat košíky plné hub a já mám práci a nemohu vyrazit do lesa, dostávám lehký splín… a pak stačí málo. Třeba si postěžovat Oliverovi, že jsem nebyla letos ještě na houbách a druhý den odpoledne po práci vyrazíme. A vítězství je naše…. hned první houba je ukázkový exemplář.

Nakonec za necelé dvě hodiny krásný úlovek. A vyčištěná hlava. To mám ráda. Stále jen přemýšlím, proč se říká, že na houby se musí vyrážet časně zrána. Já chodím zásadně kdy se mi zachce 🙂

Největší radost mi udělal kotrč – dělám z něj skvělou polévku – kotrčovku.

Ale dnes se chci podělit o tip na houbové koření, který mi poradil právě Oliver, coby světa znalý kuchař. Hodí se prý na něj nejlépe bedly. Ty dejte sušit buď na půlky nebo celé hlavy. Já využívám sušičku, netuším jak se to suší jen tak na vzduchu….

Vlastním sušičku G21 a jsem s ní spokojená. Houby doporučuji krájet na silnější plátky – tak 4 mm silné, jednak se vám nepřilepí k sušícím sítům a také při pozdějším namočení máte houby na skus 🙂 a bedlové hlavy zvládne v pohodě i v celku.

Po 12 h sušení na 70 st jsou všechny houby včetně bedlových hlav dokonale suché.

Sušené bedly dejte do nádoby mixéru – já jsem použila můj oblíbený Nutribullet. který zvládly rozmixovat sušené houby za pár sekund.

Použila jsem klasické nože a vznikl krásně jemný prášek.

Prášek voní velice intenzivně a já se těším, jak ho použiji do omáček apod.

Vodu, kterou jsem použila na vypláchnutí nádoby Nutribulletu, jsem použila do polévky z kotrče 🙂

Jednu bedlu jsem si schovala na řízečky. Ty prostě musí být.

A tady je den poté zpracovaná úrodička…. Sušené jsou pro Domi, která od září začíná studovat v Praze a bydlet tam, tak aby měla svou zásobičku, protože stejně jako já, houby miluje.

Sklenice mám popsané křídovými fixy.

Komentáře