Kotrčovka Hlavní jídla / Recepty / vegan

Když v lese narazím na houbový skvost – kotrč kadeřavý – tak se hned začnu těšit na polévku, která je z něj opravdu skvělá.

Nejhorší fáze vaření je očištění kotrče. Nejdřív ho namočím do vody přes noc a poté propláchnu a postupně odlamuji kousky a každý proplachuji.

Není tím sice zaručeno, že na 100% nezůstane někde mezi záhyby malý kousek jehličí, ale to prostě patří ke koloritu této polévky 😊

Takže jdeme na to – na oleji podusím dvě cibule najemno pokrájené. Pokud mám náladu, mohu je i zkaramelizovat, tak jako to dělám u hráškového krému.

Mezitím si pokrájím vypraný kotrč na větší kusy. K zlatavé cibulce přidám, posolím a chvíli dusím, kotrč pustí šťávu… následně vše zapráším sladkou paprikou, dle nálady přidám i uzenou nebo pálivou, ale největší podíl má ta sladká…  a na závěr zaliji vodou. Přidám lžíci kvalitní sójovky, opepřím a nechám deset minut probublávat. Poté si namíchám záklešku – tj. rozmíchám tři lžíce mouky – celozrnné, pohankové, rýžové – prostě podle chuti v deci vody na takovou řidší kašičku a za stálého míchání vliji do polévky, čímž ji lehce zahustím.

Také přidám prolisovaný česnek a ještě společně dalších 15 minut vařím na mírném plameni.

Na závěr přidám majoránku promnutou mezi prsty, už nevařím. Jen dochutím a podávám.

A víte co mne štve?? Že když si hledáte na internetu recept na polévku z kotrče, tak u více jak poloviny receptů mají fotku dršťkové polévky… takže to napravuji – tady je skutečná polévka z kotrče. Ano, chutná podobně jako dršťková, ale nikdy bych si nedovolila dát k receptu fotku, která k němu nepatří.

Komentáře