Banská Štiavnica Cestování

Slíbila jsem tipy, kam se zajít podívat v Banské Štiavnici – dále jen BŠ. Určitě toho najdete na internetu spousty, ale já mám tyto tipy:

  1. TerraPermonía – tu musím zmínit jako první. Ideální, když jste s dětmi, venku není hezky (tedy u nás bylo, přesto jsme tam několik hodin nadšeně strávili). Jedná se o zážitkové tvůrčí dílny. Za 4 euro za osobu si můžete vyrobit neomezený počet výrobků. Mají tam elektrické lupénkové pilky, kde si podle vlastního nápadu nebo podle mnohých předloh můžete vyříznout, zabrousit a pomalovat cokoli. Pak tu je řezačka (horký drát) na polystyren. Také si můžete zkusit vyrazit písmena do plastových štítků. V točícím bubnu, který si sami roztáčíte nadekorovat papíry, usušit je v mikrovlnce – to jsem viděla poprvé, že se dá využít na sušení papíru a pak si vyříznout v takových velkých big shotech masku, skládačku krabičky apod. Ještě je tu kovodílna, ale ta byla v době naší návštěvy zavřená. Dále tu mají místnost, kde se vyblbnete při nasvěcování a zhasínání u stěny natřené fosforovou barvou. Za další poplatky můžete navštívit hernu s legem nebo s vláčkem, ale tam my jsme nešli… už tak jsme tam strávili asi pět hodin.
  2. Banka lásky – nejdřív budete mít pocit, že je to zase nějaká komerce, ale pak zjistíte, že se jedná o skvělý projekt, který je financován dvěma zapálenými lidmi, kteří koupili dům v žalostném stavu, ve kterém kdysi bydlela Marina, pro kterou napsal básník Sládkovič nejdelší báseň na světě. Teď dům rekonstruují a budují v něm muzeum a banku lásky. Návštěva stojí za to. Celé je to udělané moc hezky, překvapí vás mluvící obrazy, spousta detailů a hlavně samotná banka lásky, ze které je vidět vchod do štoly, kde se kdysi těžily drahé kovy. A pokud chcete projekt podpořit, můžete si koupit svou schránku pro svou lásku v jejich trezoru. Nebo si jen změřit sílu vaší lásky a spoustu dalších zajímavých věcí. Prohlídka je každou celou hodinu.
  3. Nebylo by to správné doporučení, kdybych nepřidala kavárnu. Tam jsem si zašla sama, na doporučení mé kamarádky ze Slovenska Moniky. Jmenuje se Divná paní a najdete ji na hlavní třídě. Určitě si ji projděte celou a všímejte si drobných detailů. Bavila mne. Pokud máte rádi staré zašlé časy, tak si tady užijete…. Nakonec jsem se posadila na zahrádce. Káva i drink byly skvělé a hlavně mne obsluhovala servírka, která je svým úsměvem, vzhledem i mluvou neuvěřitelně podobná naší Aničce Polívkové. Musela jsem jí to říct.. usmála se a řekla, že jí to říká každý Čech, který tam přijde.
  4. Tak a dost bylo povalování… určitě si BŠ obejděte kolem dokola. Můžete vystoupat lesní stezkou k Novému kostelu a cestou se třeba naučit rozpoznávat druhy javorů jako já… tak schválně – jaké jsou to javorové listy?? Správnou odpověď najdete na konci článku… a nebo trhat maliny… a cestou zpět se třeba stavit podívat na největší slovenský betlém – vstupné je jedno euro, ale pozor, mají tam polední přestávku.
  5. Pokud jste teď četli o betlému, tak jste se dozvěděli o Štiavnické Anče – což je takový ten vláček-nevláček, co jezdí po městě. Tak tím jsme nejeli, protože rádi chodíme pěšky a navíc se Aničce nelíbilo to jméno. A když chodíte pěšky objevíte mnohem víc – třeba prodejnu s výtvarnými potřebami… tak tu musíte hned navštívit a nejdete tady spoustu zajímavých isnpirací a tipů. Nebo třeba Klopačku, která kdysi svolávala horníky do práce. Dnes je v ní krásná čajovna. Také můžete zajít do Starého zámku, který se teď částečně rekonstruuje, ale i tak je kolem něj co k vidění.
  6. Určitě ale nevynechejte procházku na dominantu BŠ– Kalvárii. Je vidět zdaleka, protože se tyčí na velkém kopci. Z města k ní můžete dojít pěšky, sice chvíli jdete podél silnice, ale stojí to za to. Ti lenivější pod ní mohou přijet autem, je tu i malé parkoviště. Ale pokud bych bydlela v BŠ, tak bych šla určitě pěšky. Jednotlivá zastavení nás lehce hodili o rok zpět do Jeruzaléma, zcela na vrcholu jsme obdivovali jak krásně probíhá oprava vrchního kostela a kochali se vyhlídkou. Tohle místo prostě musíte vidět, když budete v BŠ.
  7. Přímo u BS je několik jezer na koupání, ale pokud se budete chtít prohřát, tak si zajeďte do termálního koupaliště Vyhne. Užijete si tady tobogán, obrovskou klouzačku, bazén s tryskami, můžete si vytvořit vlnobití a nebo se potápět do hloubky 4m. A když vyjdete úplně nahoru pod dřevěnou sochu, najdete tu potůček, termální pramen, ve kterém se můžete projít a užít si teplou vodu i na vaše chodidla. A já jsem si ještě střihla jeden most ze stoje, který dělám každý rok v létě, abych si ověřila, že moje tělo ještě funguje. Většinou k tomu využívám pláží, ale protože se letos k moři nechystám, využila jsem prostor koupaliště.
  8. Ještě než odjedete z Vyhne, nechte auto zaparkované u koupaliště, přejděte silnici a jděte vlevo a najdete turistickou cestu ke kamennému moři. Až tam dojdete pochopíte, proč jsem si neriskla dělat ten most tam… obrovské množství kamenní vás ale určitě bude fascinovat a procházka k němu je velice příjemná.
  9. V okolí BŠ je jsou ještě jedny termální lázně – Sklené Teplice. Je tam také koupaliště, mnohem menší než to ve Vyhne, ale také klasický lázeňský komplex, jaký znáte třeba z našich Františkových Lázní. Můžete si zde objednat termální koupel v jeskyni, kde voda má 42st, což jsme původně chtěli, ale bohužel nám tam nepustili Aničku, které je deset, protože vstup je až od 12 let. Ale opět se můžete projít parky s jezírky, ochutnat teplé termální prameny a zarelaxovat si třeba v termálním bazénu.
  10. Kolem BŠ je krásná příroda a tak by stálo za hřích neudělat si výlet. Přímo k tomu vybízí kopec Sitno, k němuž vede cesta sice do kopce, ale chráněnou krajinnou oblastí. A pokud budou děti chvíli brblat, že je to do kopce, tak můžete někoho vyslat napřed, aby dělal šipky a značení. Cestou na vrchol si to pod tímto rozcestníkem střihněte vlevo a zajděte si i na zříceninu hradu. Je to lepší i v tom, že 257 schodů, které vedou na vrchol je lépe scházet dolů než nahoru. Na vrcholu Sitna je rozhledna, ale ta je bohužel momentálně (červenec 2019) v rekonstrukci, ale dobré je, že hospůdka funguje a zasloužené pivo si můžete dát. Cestou dolů můžete zajít k jezeru a vykoupat se.
  11. Možností jak si užít Bánskou Štiavnici je opravdu spousta. A já jsem v předchozím článku ještě tip na jídlo. Kousek od centra BŠ je UV Pizzeria, kde dělají pizzy v peci na dřevěném uhlí a jsou naprosto luxusní. Obsluha je rychlá, stejně tak kuchaři. Mají i celozrnný špaldový základ a pokud si přinesete vlastní veganský sýt, tak s tím také nemají problém. A pizza byla opravdu luxusní.Tak to je něco málo tipů na volný čas v krásném hornickém městě na Slovensku. A jak jsem psala již v předchozím článku – díky společné řeči se tu stále budete cítit jako doma…

A nakonec rozluštění hádanky… tak co, věděli jste??

Komentáře