Meruňkový koláč Moučníky / Recepty / vegan

Cestou na dovolenou jsme se zastavili na Moravě a vyfasovali dosti krásných meruněk, většinu jsme snědli, ale z části jsem upekla koláč. Ano, jsem ten typ, co na dovolené peče koláče, protože ho to baví….  Recept byl od oka a vše jsem musela umíchat prostě v ruce, protože v Bytíku u Žirafy nebyl mixér… ale do příště je slíben 🙂

Recept byl prostě od oka, neměla jsem ani váhu….  a navíc tam nebyl ani hlubší plech a tak jsem těsto udělal ne úplně lité…. musela jsem ho lehce vlhkými prsty na plechu vytvarovat, vysoké bylo tak 1 cm.

Na těsto tofusměs, meruňky a drobenku…..  pokud se divíte tomu mastnému fleku kolem, tak nakonec ten papír ani nebyl pečicí a trošku se mi to k němu přilepilo…  🙂 to je úskalí cizích kuchyní 🙂

Ale výsledek mile překvapil – byl opravdu křehký a dobrý… a když teď koukám na tu fotku, tak jsem si vzpomněla, že jsem do těsta dala i lžičku kurkumy – proto byl tak krásně žluťoučký….

Cestou domů jsme opět přibrzdili na Moravě a nabrali další várku meruněk… z většiny jsem udělala skvělou marmeládu – část jen meruňkovou a do části jsem přidala skořici…

Chtěla jsem upéct koláč podle nové kuchařky Lenky Špaček – Zdravě jíst, 

ale hned jsem narazila na problém – doma jsem měla zbyteček jáhel… a tak nezbylo nic jiného, než opět experimentovat po svém…. nicméně děkuji za tip na využití kukuřičné strouhanky do drobenky….

Recept na těsto jsem použila z mé oblíbené PoVEGené bábovky.  Postup na těsto najdete při proklinutí na odkaz a budete na něj potřebovat: lněné semínko, banán, rostlinné mléko (např. kokosové), olej, třtinový cukr, citrón, špaldovou mouku a kypřící prášek.

Neměla jsem doma ale ani bílé tofu a tak jsem se rozhodla místo tvarohové vrstvy udělat kokosový puding.

Využila jsem 300 ml sójového nápoje vanilka, které jsem dostala, ale samostatně ho nepiji a přidala 100 ml sójového mléka… a zašlehala do něj jeden puding bez vaření.

Protože jsem použila menší množství tekutiny (400 ml místo doporučených 500 ml) vznikl hustší krém, což je dobře….

I když jsem použila silikonovou formu, lehce jsem ji vymazala olejem a vysypala strouhaným kokosem.

Vyloupejte si meruňky – pokud jsou měkké, jde to krásně ručně.

Na těsto naskládejte meruňky slupkou směrem k těstu. Díky tomu vám šťáva z meruněk nerozmáčí těsto.

Hustý puding nandejte lžící na meruňky.

Posypáno drobenkou, kterou jsem vyrobila z vegan Hery, třtinové cukru, špaldové mouky, kokosu a kukuřičné mouky.

Doba pečení záleží na vaší troubě – já pekla 40 minut na 180st.

Výsledek překvapil mne samotnou….. spojení kokosového pudingu s meruňkami a drobenkou s kokosem je skvělé.

Navrch opět finta s kokosem místo moučkového cukru.

Komentáře