Kynuté lívance a vafle Moučníky / Recepty / vegan

Výhodou i nevýhodou mého sendvičovače je, že se k němu dají přikupovat další plotýnky. Tak jsem pořídila další – na pravé a nefalšované lívance.  A jala se ji hned vyzkoušet. Protože často dělám lívance jen s kypřícím práškem, na stránkách najdete několik receptů – třeba pohankové, chia kokosové, ořechové, banánové nebo jablkové . Všechny tyhle lívance můžete taky dělat v sendičovači, ale já se dnes rozhodla pro klasiku….

Na snídani pro dva si připravte: kvásek z třetiny kostičky droždí rozmíchaném v trošce sójového mléka plus lžička cukru a dvě lžíce mouky (kyne cca 10 minut)….  k vykynutému kvásku přidejte dvě skleničky sójového nebo jiného rostlinného mléka, jednu skleničku celozrnné špaldové mouky, dvou lžic třtinového cukru a špetky soli.

A pokud lívanečky budete dělat nasucho, tak do těsta ještě zamíchejte dvě lžíce oleje.

Nechte v teplém místě kynout cca 30 minut.

A takhle vypadají nové lívancové plotýnky. 

Na první pokus jsem nalila těsta méně a tak jsem měla menší lívanečky (to jsou ty nahoře), ale napodruhé a od té doby dále se mi dařily krásné lívance, které jakoby vypadly z kanadské reklamy 🙂

Promazávala jsem troškou domácí meruňkové marmelády a polila javorovým sirupem…

A protože mi troška těsta zbyla, tak jsem počkala, až vychladnou plotýnky a vyměnila je za vaflové. Protože vafle jsou tradiční i kynuté, ale jak píšu tady, tak ty klasické mi v kynuté formě moc nechutnaly….  takže pokus s vegan těstem…

Klasický postup, ale opět se ukázalo, že není důležitý jen obsah, ale i forma… 🙂

Je to stejné, jako když z jednoho těsta upečete rohlíky a housky. Nebudou chutnat stejně.  Zatímco lívance mi chutnali, tak vafle nikoli – gumovitá forma nic moc…

Shrnutí – lívance super, ale vafle raději dělejte z některého z mých osvědčených receptů.

Komentáře