Kvašená ovesná kaše Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Několik let se snažím snídat čistě rostlinně, tak jak jsem vám to již psala v článku o mých snídaních. A stále hledám nové nápady. O kvašení (fermentaci) ovesných vloček jsem již četla několik článků, ale vždy jsem nějak zapomněla, že to chci vyzkoušet.

Až mne inspirovaly tyto stránky, kde o výhodách fermentace dočtete více. A protože jsem si po přečtení článku řekla, že bude nejlepší se do toho pustit hned, šla jsem na to…..  tedy před tím jsem ještě nastudovala nějaká další info, takže třeba i to, že dobré je vodu na zalití vloček převařit a nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Poté jí zalít vločky, které dáte do skleněné nádoby. Vody by mělo být o cca 3 cm nad vločkami.

Vršek přikryjte ubrouskem – klidně papírovým a připevněte gumičkou. Pro info – používám jemné vločky z Lidlu.

Nechte 24 hodin na kuchyňské lince.

Kdo mne sleduje na Instragramu, ví, jak to dopadlo a vy ostatní čtěte dále….

Po této době se veškerá voda vsákne do vloček a kolem nich je to lehce gelovité…

Nabírejte dřevěnou nebo plastovou lžičkou. Kovové jsou nevhodné, znehodnotily by zbytek, který zůstane na další dny.

Vločky můžete ohřát a udělat z nich klasicky kaši, ale já jsem dostala nápad, že vše rozmixuji dohladka a vyrobím si takový „jogurt“ a na slazení jsem použila banán.

Rozmixujte společně a pokud by to bylo moc husté, přidejte trošku vody. Zvládne to i tyčový mixér, vločky jsou krásně měkké.

Já to jím studené, ale určitě by se dala i ohřát, tak jak to máte rádi. Ale určitě přidejte ovoce a co máte rádi – já například kokos a drcené kakaové boby.  Směs je lehounce navinulá a připomíná takový spíš smetanový krém. Pro chuť jogurtovou je dobré nechat vločky pro ubrouskem ještě dalších 24 hodin.

IMG_20190214_080730

Poté jsem je opět dala do Nutribulletu a rozmixovala spolu s banánem a mraženými malinami s troškou vody.

A opět na ozdobu ovoce a ořechy.  Směs je po 24 hodinách příjemně lehce nakyslá, chutná jako termix nebo hustý jogurt. V této chvíli jsem zbytek dala již do ledničky, kde se proces fermentace zastaví. A další den jsem zkusila místo banánu osladit datlovým sirupem a také to bylo moc dobré.

A protože jsem rozmixovala zbytek vloček, bylo toho více než na jednu snídani, tudíž jsem do zbytku zamíchala dvě lžíce chia semínek a dala si ji do skleničky jako skvělou svačinku.

A skvěle chutná i z krásných misek z kokosu.

_DSC8935

A co vy?? Zkusíte si nechat fermentovat vločky? Dejte mi vědět, jak vám chutnalo…..

Komentáře