bty Nápady / Textilní nápady

Před narozením mojí vnučky Aničky jsem netušila vůbec o tom, že existují nějaká hnízdečka. Původně jsem se chystala ušít prostě peřinku a polštářek…  ale pak mi má švagrová řekla, že prostě hnízdečko je nutnost a musím ho ušít. A protože nechodím od nápadu po realizaci daleko, dala jsem se do vyhledávání a našla na Pinterestu mnoho krásných hnízdeček a samozřejmě i návodů na jejich ušití.

Přáním mého syna a jeho ženy bylo, aby vše bylo co nejvíce v neutrálním tónu, protože nechtějí zůstat u jediného dítěte a to druhé může být třeba chlapec. Zvolila jsem proto dvě puntíkaté šedo-bílé látky.

Dále budete potřebovat rouno dno hnízdečka a trhané rouno na vycpání ohrádky.

bty

Střih si stáhněte například zde. Také se rozhodněte, za chcete, aby se hnízdečko vešlo do kočárku či bude jen na spaní dítěte u vás v posteli či postýlce…. A také bych ho příště ušila o cca 10 cm delší, protože v době, kdy píši tento článek, jsou Aničce dva a kousek měsíce a už jí ho dole budeme muset rozvázat, protože je v něm natěsno.

Samotné šití hnízdečka není složité a troufám si říci, že ho zvládne i začátečník.

Po nastřižení z obou látek si vše sešijete, kromě krajů – jak ohrádky, tak části na ležení. Přesněji řečeno, můžete si část sešít a zbytek zažehlit, aby se vám pak lépe šilo. Jinak si můžete všimnout, že jsem kraje ohrádky nechala téměř rovné, zdálo se mi to lepší než jak je ve střihu zaoblené.

Do části na ležení vložte dvě vrstvy rouna a sešijte kraj. Zároveň obšijte kolem dokola u kraje, aby se rouno nemohlo shrnout.Dále si odšijte cca 1 cm tunýlek u hrany ohrádky na protažení mašle.

bty
Poté vycpěte ohrádku trhaným rounem. Já jsem ji vycpala celkem dosti, myslím, že jsem tam vecpala cca 1 kg rouna.

btyAle pokud chcete hnízdečko používat i do kočárku, určitě vycpěte méně….   a protáhněte mašli.

Do zhnízdečka můžete ušít ještě spací vložku, jsou to jen dva kusy látky a uvnitř jedna vrstva rouna.

Já jsem ušila vložky do hnízda dvě, ale vlastně zbytečně, protože naše Anička vůbec neublinkává a navíc jí Hanka pod hlavičku ještě dává plínku.

Ale znáte to – v tom babičkovském čekatelském nadšení mi to nepřišlo…..

hnízdečko Ann

Hnízdo je navíc oboustranné, tudíž si můžete vybrat, jaká část bude dovnitř a která ven.

Ještě jsem ušila hračku…  tahle kočička není moje první a určitě ani poslední hračka. Ne nadarmo jsem kdysi dávno měla našlápnuto na studium výroby hraček a dekorací 🙂

Ze stejné látky jako je vložka do hnízdečka jsem ušila i rychlozavinovačku – jak na ní se dozvíte tady.

_DSC7819[1]

Tady je Anička v hnízdečku, když jí byl měsíc.

Romantické duše mohou na kraj hnízda ještě našít krajku.

hnízdečko Ann1

Na internetu najdete nepřeberné množství inspirací .

Komentáře