Rychlozavinovačka Blog / Nápady / Textilní nápady

Řeknu vám, že být babičkou je skvělé. Spousta nových inspirací a zkušeností. Jednou z poznaných vychytávek je rychlozavinovačka, kterou já jsem ještě u dětí nezažila a teď jsem z tohoto „vynálezu“ nadšená, že jsem i jednu ušila a ráda poradím i vám, nastávajícím babičkám, ale i maminkám, jak na to…..

Původně jsem ušila peřinku a polštářek… myslela jsem třeba do kočárku nebo do postýlky nebo jen tak… ale ukázalo se, že to bylo zatím nevyužité…..  ani v hnízdečku s ní nešlo moc dobře Aničku přikrýt.

ale když jsem si poměřila velikost rychlozavinovačky, která mne učarovala, zjistila jsem, že peřinka má ideální velikost – 69x69cm 🙂

Pak už jen stačilo koupit kus suchého zipu – zde v černé barvě, aby ladil s podkladovou látkou. Tu mám mimochodem z obchůdku s látkami u nás v Kadani – vlastní ho Marcela Vassová.

Jeden kousek – ten měkčí se šije do rohu a druhý s háčky na druhou stranu tak, aby po zamotání se dalo miminko zabalit. Zkusila jsem vám namalovat takový plánek. Ty míry jsou orientační – nejlepší je našít ten měkký kousek, zavinout miminko a podívat se, kam nejlépe je našít ten druhý kus, aby bylo hezky omotané….

rychlozavinovačka

Postup šití je opravdu snadný a myslím, že ho zvládne i začátečnice – je to jen rovný steh….

Ustřihnout pruh látky 70 cm x 140 cm a vatelín 70 x 70 cm. Látku přehnete lícem k sobě, vznikne vám čtverec, na něj položíte vatelín a prošijete dokola tak, že si necháte na jednom místě 20 cm na otočení. Otočíte, zašijete otvor a prošijete kolem dokola cca 5 cm od kraje. Při prošívání doporučuji jeden roh, kam se bude dávat hlavička dítěte, zašít dokulata, nebudete muset poté stále hledat suché zipy a bádat jak to patří.

_DSC7986

Já ho mám špičatý, protože nezapomínejte, že jsem původně šila peřinku 🙂

Obrovskou výhodou rychlozavinovačky je, že doma stačí miminko obléknout do bodýčka a ponožtiček a je hotovo.

_DSC7983

Zavinuto za pár vteřin. Většina miminek si nechá zavinout i ručičky, ale naše Anička prostě ruce musí mít venku 🙂

_DSC8001Krásně se v zavinovačce nosí, takže se nebála ji do svých rukou vzít i novopečená tetička Dominika 🙂

Návod ještě pro jistotu jednou, nevím nakolik bude čitelný v tom menším rozlišení…. Pokud budete mít dotazy pište – tady nebo na FB. 

V zavinovačce může spát i v hnízdečku….

O návod na ušití hnízda se s vámi podělím zase příště…. 🙂

Komentáře