Zabalte to do tortilly Recepty / Rychlé večeře / vegan

Včera jsem zjistila, že jsem na stránkách zatím vůbec nepsala o jedné z oblíbených rychlovek – plněných tortillách. Placky samotné jsem se pokoušela vyrábět několikrát, ale nikdy nebyly přesně takové, jaké si je můžete koupit a tak jsem na to rezignovala. Takže tortilly kupuji, například tyto:

Ale co je na tom nejlepší, že směs, kterou balím do tortill dělám pokaždé podle obsahu lednice. Téměř vždy je základ zkaramelizovaná cibulka – tu mne naučil přítel a od té doby na ni nedám dopustit a vy ji určitě taky vyzkoušejte – recept najdete tady. Na ni nechám rozvonět mletý římský kmín (což je pro mne téměř nutnost, protože tortilly jsem poprvé ochutnala v USA v roce 98 a právě římský kmín jsem tam objevila a zamilovala si ho) a další koření podle libosti – často používám například uzenou papriku. Poté přidám libovolnou zeleninu na menší kousky pokrájenou – většinou kombinaci cukety a mrkve (tu na tenká kolečka), tentokrát jsem přidala i patizon. Dále přidávám uzené tofu nebo tempeh. Podusím, přidám plechovku červených fazolí (doporučuji Bonduelle s bbq omáčkou) a malou plechovku kukuřice.  A pokud vám od včera zbyla rýže, tak ji tam taky dejte (u nás většinou nezbyde 🙂 )

Prohřeji, dochutím a je hotovo.

A pak stačí už jen zabalit a jíst. Buď doma nebo venku. Protože je to dobré teplé i studené.

Pokud vyrážíte na výlet, směs si dejte do sklenice a s sebou přibalte zeleninu a třeba i hummus s rajčaty a bazalkou. Medvědí česnek jsme natrhali v lese, bylo to zrovna v období, kdy rostl…..

A když zjistíte, že nemáte nic na nabírání směsi z lahve, tak se i to víčko od hummusu prostě hodí 🙂

Tahle vrstva není nutná, ale prostě tam dodá další chuť…..

Nandáte směs. Někdy s sebou vozíme malý vařič a v přírodě v ešusu ohřejeme, ale pokud je venku velké teplo, tak je to zbytečné, směs chutná skvěle i studená….

 

Přidáme čerstvou  zeleninku, případně nějaké to lupení a zabalíme….

A můžeme si pochutnat.

I tenhle druh placek je fajn, jen jsou průměrově menší a hůř se balí a tak je používám jen doma a jen je překládám.

Směs nanesu jen na půlku tortilly a přeložím.

Zapékám v kontaktním grilu.

Abych zabránila vytékání náplně a ušpinění plotýnek, používám pečicí papír.

Po zapečení je rychle otevřu a přidám předem připravenou pokrájenou čerstvou zeleninu. Chutná mi totiž kombinace teplé směsi a studené zeleniny, proto ji dávám až těsně před konzumací tortilly.

Ještě můžete pokapat dobrou bbq omáčkou. Jí se to příborem.

A pokud vám zbyla směs, radujte se, ukáži vám, jak se dá využít spolu se špagetovou dýní.

Komentáře