Sírovec Recepty / Rychlé večeře / vegan

Nikdy by mne nenapadlo, že někdy budu jíst choroše a navíc se nad nimi tak rozplývat. Ale znáte to, nikdy neříkej nikdy. Již vloni internetem proběhlo několik tipů a receptů na přípravu sírovce žlutooranžového, též zvaného choroš sírový. Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Mladé plodnice, které můžete najít zejména na akátech či ovocných stromech.

WP_20170726_004

Protože houby miluji, vyhlásila jsem pátrání po tomto choroši a díky upozornění kamaráda jsme jeden na třešni objevili.

WP_20170726_005

Edit: po dvou letech stále sírovec miluji a sbírám nebo jím jsem obdarována…. a receptů jsem vyzkoušela už spoustu – některé z nich jsem pro vás i zdokumentovala:

Musím říci, že pověsti nelhaly. Chuťově se vůbec nepodobá houbám, jaké znám. Spíš má opravdu blíž ke kuřecímu masu. V angličtině se mu také říká chicken of the woods.

WP_20170726_007

Nejdříve je nutné sírovec uvařit ve vodě, do které můžete přidat zeleninový vývar – minimálně 15 minut. A pokud máte větší kus, tak jej před vařením překrájejte. Poté jej nechte vychladnout a připravte jako řízky.

WP_20170726_008

Pokud chcete na obalování využít zdravější rostlinou verzi, tak si umíchejte řidší těstíčko z Hrašky, což je ochucená směs z mletého hrachu, kterou jsem rozmíchala se sójovým mlékem a obalovala jsem v kukuřičné strouhance.

WP_20170608_009-001

Věřte, že čas od času si něco usmažit není nezdravé, nedravá na smažení je strouhanka z bílého pečiva, která  se rychle přepaluje a je plná lepku.  Kukuřičná strouhanka se nepřepaluje, neobsahuje lepek a  udělá krásně křupavou krustičku. A když do ní přidáte sezamové semínko, bude i hezky vypadat. Strouhanku si můžete udělat lehce z pomletých kukuřičných cornflakes nebo se dá koupit hotová.

WP_20170609_002

Řízky osmažte na rostlinném oleji. Můžete připravit buď velké řízky nebo menší odřezky naložit do zbylé Hrašky a druhý den připravit jako nugetky.

WP_20170608_013

Podávejte s brambory, zeleninou a sojanézou, kterou jsem vás již naučila vyrobit.

Pokud najdete velkého sírovce, tak ještě můžete z uvařených kousků nakrájet nudličky a namarinovat je v oleji, sójové omáčce a grilovacím koření.

WP_20170727_004

A poté je použít jako každé jiné naložené nemaso…..  takže třeba na cibulku, se zeleninou a pohankovými soba nudlemi.

WP_20170727_005 1

Řízečky ze sírovce můžete vložit třeba do housek a vyrazit na výlet…

Zkusila jsem ho upéct ala králík…. a musím říct, že nejen chuťově, ale i vizuálně to bylo dokonalé…

Jak na to prozrazuji ve 25

Skvělý je i ve smetanové omáčce….

Ale můžete ho i grilovat….

A dokonce z něj udělat „slaninku“

Přeji příjemný lov na sírovce. Nejlepší doba sběru je konec jara a začátek léta. Na podzim již bývá dřevnatý.

Komentáře