Nejlepší uzená pomazánka Recepty / Rychlé večeře / vegan

Recept na tuto pomazánku jsem vymyslela před více než rokem a od té doby sklízí úspěch a je to můj tzv. majstrštyk. Původně jsem si říkala, že si ho nechám jen pro sebe. Nicméně po stálých prosbách o recept jsem se rozhodla jej odtajnit. Tak jdeme na to….

První tajnou ingrediencí je zkaramelizovaná cibulka. Tu nejlíp umí Martin, ale já jsem učenlivá a už mi taky jde. Jak na to už jsem tuším psala u hráškového krému, ale opakování matka moudrosti…..

Dvě menší cibule nebo jednu velkou nakrájet na jemno.

Zesklovatět. Jakmile začne chytat dozlatova přidat malou lžičku třtinového cukru.

Až se cukr rozpustí, přilít asi dvě lžíce balsamikového octa.

Provařit tak dlouho, než přestane být cítit ocet – tj. vypaří se a zůstane jen skvělá balsamiková chuť. Nebojte, vůbec to nebude kyselé.

A teď už to půjde ráz na ráz…. ze sojového mléka, oleje, dyjonské hořčice a černé soli (v tomto receptu není úplně důležitá, pokud ji nemáte, dejte normální sůl) umixujete za pár sekund skvělou domácí sojanézu.

Do té přidejte lžíci lahůdkového sušeného droždí alias LSD, zkaramelizovanou cibulku a nadrobené uzené tofu.

Uzené tofu doporučuji používat od Lunter – seženete ho v těchto obalech. Jsou totožná, jen to spodní se vyrábí přímo pro Lidl.

Pokud bude pomazánka moc hustá, lehce nařeďte sójovým mlékem.

_DSC7572

Mazat ji můžete na cokoli, tyhle tmavé chleby jsou luxusní.

A když vás chytne hravá, můžete si i pohrát….

Dobrou chuť.

1-_DSC6675[2]

Touto pomazánkou jsem plnila na Valentýna i grilovanou cuketku a dělala závitky a také to bylo TOP.

PS. Pomazánku určitě vyzkoušejte, i když nejste vegani. Zatím se nenašel nikdo, komu by nechutnala…. Dejte mi vědět, jak chutná vám….

Komentáře