Mišpule japonská Recepty / Různé nápady z kuchyně

V Izraeli jsme na tržnici narazili na ovoce, které jsme neznali. Původně jsme mysleli, že jsou to meruňky, barvu mělo téměř totožnou, ale tvar byl jiný. Lehce zašpičatělý s divným „bubákem“. 

Dnes už vím, že se jedná o mišpuli japonskou nebo také lokvát japonský. Našla jsem oba názvy jako možné.

A jaké bylo překvapení, když jsem na něj po návratu narazila i tady u nás – konkrétně v Kauflandu a dokonce ve výprodeji – toto balení za 20,- Kč.

A pokud ho objevíte i vy, tak tady je návod, jak se to jí (protože to jsme v Izraeli moc netušili).

Plod oloupejte. Slupka je tuhá a kožnatá. Jde to celkem snadno.

Rozkrojte. Uvnitř najdete jednu až tři lesklé hnědé pecky. Vyndejte je.

Kromě pecky odstraňte i bílé tuhé lůžko, ve kterém pecka ležela.

Takto vypadá trojpeckový plod. Tady jsem ho měla v celém balení jen jednou, v Izraeli jsme zase neměli žádný jednopeckový.

Vypeckovanou mišpuli buď snězte prostě tak jak je – chutná trošku jako meruňka nebo švestka, jen je lehce nakyslá. Je to osvěžující chuť. Já si ji dala do své oblíbené snídaně – misku s rozmixovaným banánem s lněným semínkem a granolou.

Komentáře