Mrkvovo-cuketová směs Hlavní jídla / Recepty / vegan

Nikdy bych nevěřila, že budu milovat mrkev jinak než v mrkvovém salátu s jablkem a citrónovou šťávou. Ale co jsem na rostlinné stravě, tak měsíčně spořádám několik kilogramů mrkve a kromě mrkvového perkeltu třeba právě i takto – s cuketou dohromady. Díky přísunu vitamínu A a betakarotenu se mi i zlepšila pokožka a opaluji se mnohem lépe než dříve. A díky koření a úpravě al dente mi mrkev opravdu chutná.

Kromě mrkve a cukety budete potřebovat ještě cibuli (a nebojte se toho množství, opravdu je nutné udělat dobrý cibulový základ) a slunečnicová semínka.

Na dochucení si připravte kvalitní sójovou omáčku, gyros koření, římský kmín a česnek.

mrkvovocuketova

Než jsem objevila tenhle držák na krájení cibule, tak jsem tuto činnost nesnášela. Dnes krájím cibuli celkem ráda a mám to za chvíli a díky ostrému noži neslzím a navíc mám cibulku krásně nadrobno.

mrkvovocuketova1

Další skvělou vychytávkou je tahle obousměrná škrabka Tygr, díky které máte za pár minut z kila mrkve krásně tenké plátečky. Jen na menší kousky doporučuji vzít držák cibule, protože škrabka je opravdu ostrá a já si to vyzkoušela několikrát na svém palci…. 🙁

Stejným způsobem nakrájejte cuketu. Je to opravdu rychlé. Ono se říká, že u rostlinné stravy nejvíc času zabere příprava zeleniny, ale pokud máte dobré pomocníky, tak je to opravdu jen chvilka.

 

Tahle dvojka zvládne i česnek na tenké plátky. Díky tomu ho můžete přidat do jídla celkem dost a nebude tam mít výraznou chuť jako když jej utřete nebo prolisujete.

A pak stačí jen na oleji nejdříve orestovat cibulku dosklovata, pak přidat koření, nechat ho rozvonět. Přidáte česnek na plátky, mrkev a cuketu. Chvíli restujete, pak podlijete asi 50cl sójové omáčky a lehce dusíte. Zelenina musí zůstat al dente. Dle chuti ještě můžete opepřit a dosolit.

_DSC6919

Podávat můžete jako samostatné jídlo nebo jako přílohu. Já tentokrát přidala pár pečených brambor a vegan klobásku od LindlyMcCartny.

_DSC6921

Stejně dobře to chutná ale třeba se žitným chlebem nebo opečeným uzeným tofu.

_DSC6922

Dobrou chuť.

Komentáře