Mrkvový perkelt Hlavní jídla / vegan

Recept na mrkvový perkelt je od Antónie Mančignové – Zhubněte jednou pro vždy aneb projezte se do štíhlosti… velice mne překvapilo, že mi takto připravená mrkev chutná, protože jako dítě jsem byla typický odpůrce dušené mrkve 🙂
  Kromě mrkve budete potřebovat olivový olej, cibuli, kvalitní sojovou omáčku, rozmarýn a římský kmín (tedy to je moje inovace, v původním receptu je tuším koriandr nebo normální kmín).  Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Když si dělám jídlo jen pro sebe, tak využívám struhadlo.

 Ale protože perkelet zachutnal i ostatním z rodiny, tak jsem použila na krouhání robot. Šlo to jedna dvě…

A když už jsem jej měla vytažený, tak jsem té mrkve oloupala ještě více a jen vyměnila strouhací nástavec a udělala mrkový salát.

Pokud držíte podle výše uvedené knihy 28 denní detoxikační program, tak mrkvový salát snídáte celý týden…

ještě s ořechy a rozinkami a skořicí. Musím říct, že je to velice chutná snídaně, kterou si občas naordinuji i po skončení detoxikačního programu.

A co budu dělat již vždy je sladit mrkový salát medem místo cukru. Je to zdravější a chutnější.

 Zákusek připravený :-)) Ale zpět k hlavnímu jídlu – nakrájejte na drobno cibuli.  Mrkev už nakrájenou také máte….   Nejdříve na olivovém oleji osmahněte cibulku dozlatova, poté přidejte mrkev a chvíli restujte společně s cibulí.   Opepřete, přidejte rozmarýn a římský kmín. Podlijte 3 lžícemi sojové omáčky a cca 1 dcl vody. 

 Promíchejte a zaklopte poklicí.

Za cca 10 minut je hotovo. Voda by se měla vypařit a kolem mrkve zůstane jen taková „omáčka“… ochutnejte a případně dosolte, ale většinou není třeba, sojová omáčka je slaná dost…. Mrkev musí být na skus lehce křupavá, v žádném případě ji nesmíte rozvařit….

 Pro vegetariány doplňte volským okem.

Určitě to někdy vyzkoušejte, třeba vás, stejně jako mne, překvapí jak může být mrkev chutná příloha či hlavní jídlo….  a hlavně zapomeňte na rozdušenou mrkev ze školní jídelny 🙂

  Při detoxu toto jídlo jíte několikrát a tak mne napadlo, že bych mohla zkusit mrkev jinak nakrájet…. a pomocí škrabky jsem udělala tenké dlouhé plátečky…. Pak jsem postupovala stejně, ale stačilo provařit ještě kratší dobu než v případě koleček…. poté co jsem přidala sojovou omáčku a trošku vody… stejný recept, ale kupodivu lehký rozdíl v chuti tu je….

  Mrkvový pekelet je stálicí mého veganského jídelníčku – v kombinaci s fazolkami a falafelem (cizrnovými karbanátky) je vynikající.   I baby karotky udělané podle tohoto receptu chutnají neodolatelně…. Pokud jste vegani, zkuste k mrkvovému perkeletu opečený uzený tempeh. Tempeh je kvalitní zdroj bílkovin a je z fermentovaných bobů, tj. přírodně kvašených. A mám vyzkoušeno na návštěvách, že chutná i masožravým typům 🙂 Pokud nakrájíte opravdu tenká kolečka, je příprava opravdu bleskovka – plus k tomu můžete přidat zeleninové nudle – jak na to najdete v této malé fotoreportáži. 

Po cca 10 minutách dušení mrkve můžete přidat i cuketu a dodělat je společně…. k tomu uzené tofu a trošku toho lupení…..

Komentáře