Vinylové stínítko Dekorace / Nápady

Možná se vám doma také zbytečně povalují staré vinylové desky, které už nemáte na čem přehrát a nejedná se o žádná hodnotná díla, která by vám bylo líto přetvořit.  Lze je použít na spoustu věcí – hodiny jsem vám již ukázala a dnes si vyrobíme stínítko na lampu.

1452

Kromě gramofonové desky budete potřebovat také misku, která by měla mít tvar podobný tvaru stínítka. Velikost této desky je střední – je to velikost mezi SP (single play)  a LP (long play) a tuším se jí říkalo EP (extended play). Daroval mi ji kamarád, který ji našel na půdě….

1453

Troubu zapněte na 150 st a desku položte na obrácenou misku.

1455

A pak jen čekejte, až vinyl změkne. První pokus ukázal, že miska je moc široká a výsledek nic moc….

1457

Potřebovala jsem, aby bylo stínítko více uzavřené a opravdu stínilo 🙂

1458

Proto jsem použila jinou misku.

1459

A zopakovala proces s troubou.

1460

Ve chvíli, kdy byla deska opět měkká, vyndala jsem ji a přiklopila ještě jednou miskou. Můžete tvar také upravit ručně, třeba přes utěrku nebo rukama, na které si nasadíte chňapky… ale toto řešení bylo jednodušší.

1461

Pak již stačilo vyřešit otvor pro nasazení – asi to šlo vyřešit nějakou pilkou nebo elegantněji, ale já si pomohla vrtačkou a klasickým vrtákem – výsledek je trošku okousaný, ale věděla jsem, že to překryje šroubování lampy.

1462

A protože jsem nechtěla večer usínat s pohledem na výuku ruského jazyka pro střední školy, rozhodla jsem se polepit papírovou část decopatch papírem. 

1463

Na lepení jsem použila klasické decoupage lepidlo a postupovala jsem stejně jako například při výrobě krabičky na papírové kapesníky.  

1464

Po zaschnutí  stačilo jen namontovat…..

1465

1469

Komentáře