Křehký zelný salát Rychlé večeře

Původně to měl být recept na salát coleslaw, ale pak jsem zjistila, že ne každý zná tajemství křehkého zelného salátu a tak jsem připravila obě varianty…

Na zelný salát potřebujete hlávkové zelí, sůl, cukr, olej a ocet.

Pokud z něj budete chtít udělat coleslaw salát, tak ještě cibulku, mrkev, podmáslí  a majolku. Ve vegan verzi pak sojanézu.

 Nejdříve zelí nakrouhejte na jemné nudličky. Já k tomu využívám robot nebo ruční struhadlo TygrHlávku rozdělím na osminky až dvanáctiny podle velikosti hlávky a nakrouhám velice jednoduše. Ale dříve jsem krájela i nožem a taky to šlo… jen to trvalo déle :-)) Pokud mi zbydou veliké kusy nebo celé listy, použiji je to tohoto skvělého receptu.  Aby zelíčko bylo křehké, je nutné jej prosolit a dobře propacovat. Pracuje se rukama, to je nejlepší, prosolené zelí mačkejte a hněťte jako těsto. Pod rukama budete cítit jak krásně křehne…

Poté do zelí přidejte další zeleninu – na coleslaw mrkev a cibulku (osobně bych jí tam příště už nedala, přišla mi dost agresivní), ale k zelí může přidat i třeba papriku, rajčátka, okurku… je to jen na vás….

 

 Na klasické zelí  si připravte směs ze tří lžic octu, tří vrchovatých lžic moučkového cukru a lžíce oleje. Přidejte k zelenině a promíchejte… ochutnejte a případně doslaďte či dokyselte.

Ocet lze nahradit citronovou šťávou.

 Na salát coleslaw smíchejte stejný díl majonézy a podmáslí a přidejte lžíci cukru…. opět promíchejte a případně doslaďte či dokyselte citronem či octem. Ve vegan verzi použijte místo majonézy a podmáslí sojanézu. 

_DSC6998

Salát lze samozřejmě udělat i z červeného zelí, zcela stejným postupem….. a pokud k zelí přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a pár vlašských ořechů, tak to nemá chybu.

 

Komentáře