Vánočka Domácí pekárna
Moje vánočka vychází z toho receptu, který jsem si oblíbila a vždy se mi podle něj krásně povedla… jen místo Hery dávám poctivé máslíčko…

Ručně nebo v pekárně si zadělejte těsto z  

600g hladké mouky

120g krupicového cukru

1 vanilkového cukru

220ml mléka

30g čersvého droždí nebo 3/4 sáčku suchého

2 vajec

120 g másla

hrsti zlatých rozinek namočených v 30ml rumu

špetky muškátového květu

špetky soli

citronové kúry z půlky citronu

a hrsti sekaných mandlí.

Vykynuté těsto rozdělte na devět částí (nejlepší je, když jsou přesně stejně velké – stačí na to váha)

Upleťte základ ze čtyř pramenů, plést začínejte vždy uprostřed, díky tomu vám vyjdou stejné kraje…  Lehce uprostřed po délce zploštěte, položte na ni cop ze tří pramenů, opět lehce zploštěte uprostřed a přidejte dva prameny zatočené do sebe.

Patra můžete ještě zajistit zapíchnutím špejlí. Ale pokud si troufáte, můžete zkusit uplést i vánočku ze šesti pramenů, která je rovnou vysoká – třeba podle videa Petra Stupky.

Aby se vám vánočka při pečení nerozjela, můžete ji po přemístění na plech vystlaný pečičím papírem obložit sklenkami, které udrží vánočku pěkně ve výšce. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými mandlemi. Nechejte ještě chvíli na plechu vykynout.

Pečte na 170st cca 45 minut. Po prvních dvaceti minutách odendám sklenky a špejle, potřu ještě jednou vajíčkem  a nechám péci dále až do zezlátnutí….
Na závěr pocukrujte…. 
Komentáře