Když jsem na Monínci poprvé ochutnala sušenky, které nám tam dovezla ochutnat Soňa Grossová, bylo mi jasné, že asi neodolám a už jen kvůli nim si pořídm oplatkovač….
Já prostě miluju tyhle kuchyňské vychytávky a od té doby, co mám celkem prostornou kuchyň tak jim odolávám čím dál tím hůř….
Jedná se o elektrický přístroj, v podstatě něco jako vaflovač, ale jen s tím rozdílem, že teflonové plotny na sebe téměř těsně přiléhají a tudíž ve výsledku jsou oplatky velice tenké….
Původně je určený hlavně na výrobu zmrzlinových kornoutků, ale my jsme hned vyzkoušeli skvělé sýrové sušenky podle receptu od Soni….
Těsto připravíte z:
300g hladké mouky
125g másla (příp.Hery)
půl lžičky provensálkého koření
půl lžičky soli
půl lžičky jedné sody
125ml 30% smetany
100g strouhaného sýru Eidam
1 vajíčka
Z těsta dělejte malé kuličky – cca 2cm v průměru.
Oplatkovač rozehřejte a do rozehřátého klaďte kuličky. Zavřete …
… a za chvilku je hotovo.
A pokud se vám u přístroje nechce stát, svěřte tuto práci mládeži…. stejně většina výsledku skončí v jejich žaludcích….. 🙂
Oplatky jsou tenoučké a opravdu krásně křupavé.
Vyzkoušeli jsme malou obměnu a také doporučujeme – místo eidamu dát Nivu a místo provensálského koření jsme dali směs koření Argentina (ale asi by šlo dát jakékoli koření)
Krekery lze připravit i bezlepkové.
U přístroje byla přibalená i kuchařka s návody na sladké kornoutky… tak jsme je vyzkoušeli také…. těsto se narozdíl od toho sýrového lije… a ještě horké se musí namotat na přiložený plastový kornoutek…. nebo jsem hotové placky dávala mezi dvě misky a udělala tak křupavé mističky na zmrzlinu…..
Můžete připravit i trubičky se šlehačkou
nebo zmrzlinové trubičky.