Perníčky – další nápady Různé nápady z kuchyně

 Již vloni jsem vám prozradila několik triků a tipů na zdobení perníčků, ale protože dobrých rad není nikdy dost, tak jsem vám letos dalších pár drobných rad nafotila…. Nejdříve malé zjištění, ke kterému jsem došla omylem – protože jsem perníkové těsto zadělávala pozdě večer, omylem jsem se v lednici přehmátla a místo medu jsem do těsta dala bio ječný slad. Nejdříve jsem chtěla těsto vyhodit, ale pak jsem si řekla, že že vyzkouším jeden plech upéci a zjistila, že to není vůbec špatné…. takže mám první tip pro ty, kdo mají z jakýchkoli důvodů problém s medem – perníky lze upéci i bez něj :-))

Další nápad je pro rodiče menších dětí, které chtějí vykrajovat perníčky a většinou vykrájí pár tvarů náhodně a vy stále musíte vyvalovat a vyvalovat….

Dejte dětem vykrajovátka a řekněte jim, aby je pěkně naskládali na těsto nahusto… většinu dětí to baví.

 Poté přes naskládaná vykrajovátka přejeďte válečkem na těsto a máte krásně vykrojeno.

Další nápad jsem vyčetla kdysi v nějakém časopise. Říkalo se mu vitrážkové perníčky a princip spočíval v tom, že se do vykrojených tvarů v perníčcích vložil kousek bonbónu Bonpari.

My jsme bohužel doma měli jen tyto bonbóny lesní směs se šťávou uvnitř. Docela snadno šly nakrájet na menší kousky, ale bohužel jsem měla jen dva odstíny červené barvy.

Kousky bonbónů jsem položila do vykrojených perníčků. Bylo vcelku těžké odhadnout přesné množství.

 

Bonbóny v troubě mírně vykypěly a udělaly nehezký okraj otvoru na lícové straně….

TIP od Jitky Křížkové:

To, že bonbony u vitrážových perníčků vykypěly, je podle mě tím, že se pekly současně s perníkem. Dávala jsem je až do upečených perníků, pak stačí nižší teplota a krásně se roztečou a nepřetékají. Důležité je, aby bonpari byly čerstvé, když jsou starší a matné, nebudou průsvitné.

 Nicméně proti světlu to  vypadalo moc hezky…  pokud  perníčky používáte jako ozdoby na stromeček, je to určitě dobrý nápad, navíc když za perníček dáte žárovičku světelného řetězu, bude vám výplň hezky prozařovat.

Namalování bílkovou polevou zakrylo nehezké kraje od bonbónu.

 

TIP Jitky Křížkové:

Připravená bílková poleva se dá snadno zmrazit, takže si jí můžete umíchat větší množství, naplnit do sáčků nebo kornoutů, čím jste zvyklé zdobit, a dát do mrazáku. Před použitím stačí pár minut na rozmrazení, je jak čerstvě umíchaná.

Tento nápad jsem viděla na netu, ale buď jsem udělala něco špatně, nebo prostě mám jiný vkus, výsledek mne nenadchl… ale pokud se chcete pustit do něčeho podobného, návod je jednoduchý – trochu bílkové polevy, kterou si připravíte na malování, dejte do mističky a trošku nařeďte citronovou šťávou. Perníčky natřete štětcem. Nechejte zaschnout a namalujte klasicky kontury.

TIP Jitky Křížkové:

U vybarvovaných perníků se mi osvědčilo nejdřív namalovat kontury – alespoň obrysy, pak je možné dát víc řidší polevy štětcem, takže neprosvítá těsto a poleva nestéká. Po zaschnutí dokreslit ještě detaily kornoutkem.

 A na závěr malá ukázka malování hvězdiček, vloček a čtyřlístků. Nebojte se malování, většinou stačí pár čárek a teček….

Komentáře