Voskovky na textil Techniky / Textilní nápady

Jak jsem slíbila v článku mého bločku, tak plním – vyzkoušela jsem práci s voskovkami na mnoha způsobů a nejdříve se s vámi podělím o ten základní – tj. klasické malování voskovkami na textil…

Důležité pro malování voskovkami je skvělé vytažení trička na pevný karton nebo jinou pevnou podložku. Objevila jsem, že výborně lze použít velká dna na pedig a také jsem uvažovala, že si do budoucna nařežu ze sololaku několik vložek do triček v několika velikostech – pro dětská, dámská a pánská trika. Ale stejně dobře poslouží i velký kus pevného kartonu.

Triko vypněte, na krajích případně ještě přichyťte kolíčky na prádlo nebo na zadní části utáhněte pomocí žluté pásky. Jedině tak se vám bude dobře malovat.

Obrázek si na triko můžete předkreslit obyčejnou tužkou, fantomovým fixem nebo přenést pomocí přenosové tužky. Přiznávám se bez mučení, že obrázek šnečka není tak docela z mé hlavy, někde jsem ho viděla a nosila v hlavě, tak moc se mi líbil… a když jsem natáhla triko na karton, tak se mi tam prostě objevil 🙂 Já tyhle potvory mám na obrázcích prostě ráda (na zahradě už méně :-))

PS. Návod jak pracovat s přenosovou tužkou najdete ZDE. Ale pozor – nažehlujte na triko před vypnutím na podložku, aby se vám nestalo, že se vám podložka připeče díky žehličce k triku 🙂  


Poté vybarvujte tak jak jste zvyklí z malování na papír, můžete barvy přes sebe překrývat, voskovky na textil celkem i kryjí, sice na černé tričko to není pravé ořechové, ale jinak je to v pohodě… Dejte si pozor, aby se vám triko nekrčilo.
Na domalování můžete použít černou barvu k kontuře s hrotem, ale mnohem jednodušší je použití gelového pera na textil. Tím by mohl být obrázek hotový, ale já v poslední době propadám tečkování a tak jsem neodolala a ještě dotečkovala.
Nezapomeňte triko zažehlit přes pečící papír, vosky se vpijí do látky a opravdu dobře drží. Pokud se vám „podaří“ udělat někde nějakou čárku či šmouhu voskovkami navíc, při zažehlování si dejte pozor, aby jste ji nepřejeli žehličkou. Nevypere se většinou napoprvé, ale po několika praních zmizí…

Také jsem se pokusila namalovat našeho kocoura Ozzyho – protože jsem si nevěřila, vzala jsem Nice ze skříně to nejzapranější a nejstarší triko… po namalování jsem toho opravdu zalitovala… další důkaz toho, že si člověk má věřit 🙂

Myslím, že si je docela hodně podobný… Trošku práce mi dalo překrývání bílé,hnědé a béžové přes sebe tak, abych z toho dostala tu jeho krémovou…


Tak co? Půjdete do toho? Zkusíte to? Voskovky, gelová pera i trika můžete objednat na e-shopu. Zatím trénujte a příště vám popíši úskalí a radosti stírání voskovek přes šablony.

 

Voskovky skvěle zvládnou i děti – jen jim musíte pomoci s nažehlením obrázku pomocí transferové tužky a následným dobrým natažením trika na podložku. Takhle skvěle to šlo mé malé jmenovkyni na kurzech v Praze (samozřejmě, že práci s žehličkou a natažení trika obstarala její neméněšikovná maminka :-))

Myšky jsou nejdříve vybarvené voskovkami (samozřejmě je můžete ořezávat do špičky stejně jako jiné pastelky – jen doporučuji takové to řezátko s velkým otvorem – takové, které používáte třeba na kosmetické tužky nebo silné pastelky), poté okonturovala gelovým perem a následně se jí zalíbilo mé oblíbené tečkování a tak tečkovala a tečkovala….

A pokud vám po mnoha a mnoha praních obrázek vybledne, můžete ho refrešnout neboli obnovit…. 

Komentáře