Blog / Hlavní jídla / Různé nápady z kuchyně / Rychlé večeře / vegan / Vlog
Ve Španělsku se mi trošku stýskalo po dýních. A protože vesmír plní přání na požádání, tak mi Martinova teta poslala obrovský kus dýně goliáš a já se ji rozhodla zpracovat na několik způsobů….
Byla to čtvrtina dýně, ale bylo ji opravdu hodně….

Šla krásně řezat, musela jsem odstranit i slupku. Plátky dýně jsem vyskládala na plech vystlaný pečicím papírem.

Část jsem dala péct bez ničeho, část jsem posypala koření Aglio Olio od dvakoreni.cz, kde máte ode mne slevu 10% s kódem MONIKA10

Na další plech jsem k dýni přidala cibuli a mrkev a česnekovou sůl.

Pekla jsem v troubě cca 20 minut na 180st.

Neochucené kousky jsem po vychladnutí rozmixovala a dala zamrazit…

Kousky na polévku jsem také rozmixovala spolu s dvěma stroužky česneku.

Poté jsem polévku dochutila pomocí fermentované šťávy PUMPKIN SPICE od www.fermato.cz – kde máte ode mne slevu 10% s kódem MONIKA10.

Pokud nemáte tuhle limitovanou edici, můžete použít i Klasiku a ta je nově v litrovém balení ve skleněné lahvi – tleskám!!!

Jako přílohu k polévce jsem si udělala bramborové placky – přiznám se bez mučení, že ze sušené směsi na bramborové knedlíky. Na rozdělání těsta jsem smíchala vodu s dýňovým pyré v poměru 1:1. Placky jsou pak krásně vláčné.

Povrch polévky jsem ještě pokapala chilli crunch olejem od Fermata a přidala petrželku. A pokud vám polévka zbyde, tak není nic jednoduššího než z ní udělat omáčku. Stačí ji redukovat, aby se odpařila voda a polévka získala hustotu omáčky. Zjemnit ji můžete smetanou, ale nemusíte, je skvělá i bez ní.

A knedlíky jsou také dýňové – neboť je to druhá část těsta, které jsem rozdělala na placky. Jen tentokrát uvařená ve slané vodě cca 20 minut.

Z domácího dýňového pyré, které jsem udělala upečením kousků dýně potřených olejem a posypaných kořením, můžete udělat i skvělou pomazánku. Rozmixovala jsem pár lžic sterilované cizrny, půlku uzeného tofu a pár lžic dýňového pyré. Ochuceno česnekovým pepřem a černou solí. Skvělá chuť.

A ještě mi zbyl kousek neupečené dýně – ten jsem nakrájela na kostičky a naložila do oleje, sójovky a koření Aglio Olio.

Kousky jsem upekla v horkovzdušce a přidala do zeleninového salátu s kousky sýra a slunečnicovými semínky, který jsem lehce prolila Fermatem Pumpkin Spice

Neuvěřitelná dobrota. Kombinace studeného salátu a teplé pečené dýně a chuť fermentované omáčky byla úžasná. Už se těším, až tohle jídlo udělám holkám na našem adventním setkání….




