Špaldovo-pohankové rohlíky Domácí pekárna / vegan

Kromě toho, že jsem přesedlala na rostlinnou stravu, tak se snažím vůbec nepoužívat bílou mouku a minimalizovat lepek…  a tudíž jsem musela přepracovat recept na skvělé rohlíky, které jsem vždy dělala moc ráda.

 Recept je v podstatě stejný, jen jsem mouku nahradila 250 g celozrnné špaldové mouky a 250 g hladké pohankové mouky, která je bezlepková. Kromě mouky budete potřebovat ještě půlku čerstvého droždí nebo lžičku sušeného, 1 lžíci medu (lze nahradit javorovým a nebo agávovým sirupem, pampeliškovým medem apod), 2 lžičky soli a dvě lžíce oleje a 260ml vody.   Do pekárny nejdříve nalijte tekuté věci, potom půl, mouky a nahoru rozdrobte droždí. Kvásek nedělám od doby, kdy mi jeden pekař řekl, že to je zvyk z dob, kdy se droždí prodávalo na váhu a často bylo „mrtvé“ a proto se dělal kvásek, aby se prověřilo, zda je živý. Dnes je to zbytečné.   Po hodině a půl na mne čekalo vykynuté těsto… 

 Těsto maličko lepilo, musela jsem podsypávat pohankovou moukou. Ale po chvilce to bylo v pohodě. Dvě třetiny jsem vyválela na placku a udělala rohlíky, stejně jako to vidíte u receptu na klasické rohlíky.

Zbytek těsta jsem zformovala do bagety a udělala zářezy.

   Na plechu necháme ještě tak 15 minut dokynout….  Mezi tím si předehřejeme troubu na 180 st. Potřete vodou a posypte semínky….   Upečte do zlatova….   Chuť mile překvapila – i když to nejsou takové ty nadýchané buchty – tak nebyly hutné a chutnali opravdu dobře…

 

Komentáře