To je on – patizon Rychlé večeře

Ráda testuji různé druhy zeleniny a dnes jsem objevila jednoho krasavce…. ano, je to on – mého srdce patizon :-)))

Někdy se vyplatí o víkendu si přivstat a vyrazit na trh – v Českých Budějovicích pod Bílou věží má tradici trh, kde prodávají přebytky zahrádkáři, nabízí čerstvou zeleninu, ovoce, bylinky apod. farmáři… skoro jsem litovala, že jsem s sebou nevzala foťák.. tak krásně tam bylo….

A tohle je úlovek.

A mezi nimi ON … pan patizon. Zelenina, kterou jsem zatím nezkusila… Pán, který mi jej prodával mi poradil, že tenhle mladý se nemusí loupat a prý stačí okořenit a obalit jako řízky…

Ale znáte mne – nejdříve jsem prostudovala půl internetu a pak jsem šla na to.

 Nakrájela jsem cca 1 cm silné plátky a osolila je, aby se vypotily. Někde psaly vydlabat vnitřek, ale tenhle ještě nebyl moc moučný, tak jsem ho nechala. Je to asi stejné jako u cukety. U mladých se taky nevydlabávají semínka. V době pocení plátků jsem prolisovala česnek a přidala jej do grilovacího koření a promíchala. Vypocené plátky jsem odsála do papírové utěrky. Potřela z obou stran směsí z česneku a grilovacího koření. Nechala jsem to tak čtvrt hodiny nasávat… Pak by se daly obalit jako řízky. Ale protože se snažím o trošku zdravější verzi, kde se říká, že smažení není špatné, ale přepálená strouhanka je děs běs, tak jsem na obalování zvolila Hrašku. Jedná se o směs z hrachu, která se používá na obalování. Stačilo stejné množství prášku hrašky a vody smíchat dohromady. Vzniklo řidší těstíčko, ve kterém se patizon obalil. Smažila jsem na olivovém oleji dozlatova. Přebytečný olej odsála papírová utěrka. A pak rychle šup do housky – spolu s hořčicí, majolkou, rajčaty, salátem a strouhaným sýrem.

Bylo to super a skoro jsme nepostřehli, že tam není žádné maso….

Určitě vyzkoušejte… já zkusím udělat ze zbytu patizonu ještě nějkou zapečenou směs…

A co vy a patizon???

 

Komentáře