Lehce zelené jídlo Hlavní jídla
Recept z kategorie co lednička dala na Zelený čtvrtek 🙂 

Obvykle na Zelený čtvrtek dělám špenát, ale protože jsme v poslední době měli špenát často, chtěla jsem udělat změnu. Původně jsem plátnovala zelené fazolky se žampiony, ale čerstvé fazolky neměli…. zaujaly mne ale cukrové lusky, u kterých bylo napsáno, že je lze konzumovat celé, včetně slupek….  

 

Ti kdo se postí, koupí tedy fazolky či lusky a žampiony a nakrájí si je na větší kusy. Žampiony se samozřejmě očistí, oloupou….. 

 

Ostatní si to mohou vylepšit kuřecím masem nakrájeným na kousky a naloženým v oleji s kořením Medvědí gril (jehož součástí je jak je z názvu patrné Medvědí česnek). 
Maso osmahněte zprudka na pánvi, poté plamen ztlumte a přisypte zeleninu a žampiony. Můžete samozřemě pracovat na dvou pánvích, pokud chcete mít tu bezmasou část oddělenou, ale nebyl problém si nandat jen bezmasou složku, protože žampiony i hrášek jsou na větší kusy….  
I na zeleninu přisypte trochu koření…. 

Omáčku udělá Niva (a mezi námi – je taky trošku zelená, když už máme ten Zelený čtvrtek :-)) 

Možná si říkáte, že ji používám až moc často, ale naše rodina prostě Nivu miluje….. 

 

Nastrouhejte ji nahrubo…. 

 

Nasypte na pánev a míchejte než se rozpustí…. poté stačí podlít trochou vody…. 

Takhle krásnou omáčku vám Niva udělá….. ani není třeba jinak zahušťoat…. 

Jako příloha může být cokoli – americké brambory, rýže, tarhoňa… ale já jsem zvolila naše oblíbené čerstvé špecle. 

 

Když jsem před více jak dvaceti lety přišla sem na jih Čech, tak jsem tuto pochoutku vůbec neznala…. objevila jsem ji až nyní a dozvěděla se, že je to tradiční příloha v Rakousku a protože to je tady do Rakouska coby kamenem dohodil, tak i na Budějicku…. navíc se tu špecle dají koupit čerstvé a stačí je pak jen ohřát…. 

 

Já je nejraději lehce orestuji. 

A lehce okořením. 

A protože je Zelený čtvrtek, neměla by chybět bylinka…. nicméně venku to vypadá jako na Štědrý den a na zahradě je bílo a tak jsem sáhla po pažitce, kterou mám v květináči na okně….. 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce. 

titanovepanve.cz
Komentáře