
Pokud máte rádi sushi, tak si zamilujete i onigirazu – japonské „rýžové sendviče“ zabalené v nori řase. Jsou skvělé na cesty, pikniky nebo jako originální oběd do krabičky. Jsou snadno přizpůsobitelné podle chuti i sezóny.
Celý postup můžete vidět v tomto vlogu – začátek je v 6:05
Suroviny na 2 porce (2 kusy):
2 plátky nori řasy
cca 2 hrnky uvařené rýže na sushi (nebo kulatozrnná rýže s trochou rýžového octa, cukru a soli)
sezamová semínka (volitelné)
Něco k ochucení rýže:
rýžový ocet, špetka soli, lžička cukru – případně fermentovaná omáčka od www.fermato.cz – klasika nebo chilli
Náplň – kombinací jsou mraky, záleží co použiješ – dle chuti – z těchto tipů:
pečené tofu (např. marinované sojovou omáčkou a zázvorem)
uzené tofu nebo uzený tempeh
avokádo
listový salát nebo špenát
červené zelí (syrové nebo rychle naložené)
strouhaná mrkev
okurka (na tenké proužky)
kimchi (veganské)
opečené houby (hlíva, šitake)
hummus nebo veganská majonéza
smažený tempeh
manga nebo ananas na sladší verzi
sojanéza nebo dip dle chuti
Rýže by měla být vychladlá a lehce dochucená – buď jako na sushi nebo můžete použít skvělou jemnou fermentovanou omáčku od fermato.cz – připomínám, že můžete objednávat s 10% slevou s mým kódem MONIKA10
Na pracovní plochu polož čtverec potravinové fólie.
Na něj polož plát nori lesklou stranou dolů, a to tak, aby rohy směřovaly nahoru, dolů a do stran (ve tvaru diamantu).
Doprostřed dej asi ½ hrnku rýže a rozprostři ji do čtverce.
Na rýži vrstvi vybrané ingredience – například: list salátu, tofu, avokádo, zeleninu, případně sojanézu.
Navrch dej opět trochu rýže a přimáčkni.
Nori zabal jako obálku – přehni nejprve dolní roh,
pak horní, levý a pravý.
Spoje lehce navlhči, aby se dobře slepili.
Zabal vše do fólie a lehce přimáčkni. Nech chvíli odležet (alespoň 5–10 min), aby se nori zvlhčila a držela tvar.
Před podáváním rozkroj napůl ostrým nožem (namoč ostří nože ve vodě, ať se nelepí).
Podávej s oblíbenou omáčkou – já mám nejraději arašídovou – na ní recept máte TADY.
Do náplně můžeš použít i quacamolle. Další vhodné kombinace:
Asijská verze: tofu + kimchi + špenát
Středozemní: hummus + olivy + pečená paprika
Sladko-slaná: mango + avokádo + opečené houby
Další tip na namáčecí omáčku:
🥣 1. Sojovo-sezamová omáčka (asijská klasika)
Skvěle se hodí k tofu, zelenině i kimchi.
Ingredience:
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce javorového sirupu nebo agávového
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce rýžového octa nebo limetkové šťávy
1 lžička nastrouhaného zázvoru
lžička sezamových semínek (volitelné)
Postup:
Vše promíchej v misce. Pokud chceš pikantní verzi, přidej špetku chilli nebo kapku srirachy.
Další tip na namáčecí omáčku:
Krémový tahini dip (jemný a sytý)
Dobře ladí s pečenou zeleninou, avokádem nebo tempehem.
Ingredience:
2 lžíce tahini
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička sojové omáčky
1 lžička javorového sirupu
1–2 lžíce vody (na zředění)
Postup:
Vše smíchej – vodu přidávej postupně, aby omáčka měla krémovou, ale tekutější konzistenci.
A ještě jedna – ta je skvělá i třeba do tortill a hamburgerů:
Pikantní veganská „majo“ s česnekem
Výborná k pečenému tofu nebo do náplně jako ochucení.
Ingredience:
3 lžíce veganské majonézy
1–2 stroužky česneku (prolisované)
pár kapek citronové šťávy
špetka soli
špetka chilli nebo srirachy podle chuti
Postup:
Vše promíchej a nech alespoň 10 minut uležet, aby se chutě propojily.
🌿 Tak co, troufneš si na svůj první onigirazu?
Neboj se kombinovat chutě, které máš ráda – v tom je celé kouzlo! Každý „rýžový sendvič“ může být úplně jiný, ale pokaždé výborný. Ať už sáhneš po avokádu, pečeném tofu nebo pikantní arašídové omáčce, zabal si kousek svého stylu do nori a pochutnej si!
Pokud se chceš stát mistrem sushi, pak doporučuji můj a Šonův největší online kurz na sushi TADY.
📸 A jestli se ti povede pěkný kousek, budu moc ráda, když se pochlubíš – třeba ve skupině Vegan recepty – hravě a zdravě nebo mě označíš na sítích. ❤️
Všechny asijské suroviny na onigirazu i omáčky určitě seženete v e-shopu mého kamaráda Šona – www.sonjh.cz, kde najdete vždy originální a kvalitní asijské dobroty. Doporučuju z vlastní zkušenosti! 🍜🥢