Vlog 1282/25 – Pinsa romana – jemnější a lehčí než pizza! Blog / Domácí pekárna / Hlavní jídla / vegan / Vlog

Na nedávné cestě do Říma jsme objevili fantastickou pinsu – lehčí, nadýchanější a voňavější sestru klasické pizzy. A protože mě její chuť nadchla, hned po návratu domů jsem ji musela vyzkoušet i v domácích podmínkách!

Pinsa se od pizzy liší nejen svou historií, ale i složením těsta. Obsahuje směs několika druhů mouky (včetně rýžové a sójové), více vody a delší dobu fermentace, což jí dodává vzdušnou strukturu a křupavý, ale lehký okraj. Je méně hutná než tradiční pizza a velmi dobře stravitelná.


Recept na domácí pinsu

Suroviny (na 2 větší porce):

  • 300 g hladké pšeničné mouky typu 00

  • 100 g rýžové mouky

  • 100 g sójové mouky

  • 350 ml studené vody

  • 3 g sušeného droždí

  • 10 g soli

  • 10 ml olivového oleje


Postup:

  1. Příprava těsta:
    Ve větší míse smíchej všechny mouky a sušené droždí. Postupně přilévej studenou vodu a míchej, dokud nevznikne lepivé těsto. Přidej sůl a nakonec olivový olej. Těsto zpracuj ručně nebo v robotu, dokud nebude hladké.

  2. První kynutí:
    Těsto přikryj nebo dej do mísy s víkem a nech kynout v lednici ideálně 48 – 72 hodin. Dlouhé kynutí je klíčem k lehké a chutné pinse!

  3. Druhé kynutí:
    Přenes těsto na pomoučněnou plochu, rozděl ho na 2 části a nech ho při pokojové teplotě odpočívat dalších 2–3 hodiny.

  4. Tvarování a pečení:
    Předehřej troubu na 250 °C (ideálně s pizzakamenem nebo plechem uvnitř). Každý bochánek vytvaruj do oválného tvaru. Těsto přenes na pečicí papír a peč nejprve 5 minut samotné, bez jakýchkoli ingrediencí – díky tomu bude krásně nadýchané a křupavé.
    Poté můžeš přidat rajčatovou omáčku, sýr nebo jiné ingredience a dopéct dalších 5–7 minut.
    Tradičně se ale pinsa obkládá až po upečení – a pokud připravuješ veganskou variantu jako já, je to ideální způsob, jak zachovat čerstvost a chuť všech surovin.

  5. 💚 Tip na veganskou oblohu:
    Po upečení můžeš pinsu ozdobit například veganským pestem, grilovanou zeleninou, cherry rajčaty, rukolou nebo nakládanou cibulkou. Výborná je i s kešu „ricottou“, hummusem nebo s olivovou tapenádou. Možností je spousta – stačí se nebát kombinovat chutě a vrstvit!

Já jsem zkusila těsto rozdělit a první placky jsou po 48h kynutí v lednici (a následně dvě hodiny na vzduchu) a další dvě placky po 72h – rozdíl jsme neviděli, obé byly skvělé.

A ještě něco navíc…

Pinsa se nemusí připravovat jen naslano – skvělá je i ve sladké verzi, třeba jako dezert nebo víkendová snídaně. Už brzy to plánuju vyzkoušet a podělím se o výsledek!

💛 Tip na sladkou veganskou verzi:
Po upečení nech pinsu chvíli vychladnout a pak ji potřete ořechovým máslem (např. mandlovým nebo arašídovým), přidej plátky banánu, jahody nebo jiného sezónního ovoce a zakápni javorovým sirupem. Skvěle se hodí i veganský čokoládový krém, oříšky nebo kokosové lupínky. Je to jednoduché, rychlé a výborné!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *