
Na nedávné cestě do Říma jsme objevili fantastickou pinsu – lehčí, nadýchanější a voňavější sestru klasické pizzy. A protože mě její chuť nadchla, hned po návratu domů jsem ji musela vyzkoušet i v domácích podmínkách!
Pinsa se od pizzy liší nejen svou historií, ale i složením těsta. Obsahuje směs několika druhů mouky (včetně rýžové a sójové), více vody a delší dobu fermentace, což jí dodává vzdušnou strukturu a křupavý, ale lehký okraj. Je méně hutná než tradiční pizza a velmi dobře stravitelná.
Recept na domácí pinsu
Suroviny (na 2 větší porce):
-
300 g hladké pšeničné mouky typu 00
-
100 g rýžové mouky
-
100 g sójové mouky
-
350 ml studené vody
-
3 g sušeného droždí
-
10 g soli
-
10 ml olivového oleje
Postup:
-
Příprava těsta:
Ve větší míse smíchej všechny mouky a sušené droždí. Postupně přilévej studenou vodu a míchej, dokud nevznikne lepivé těsto. Přidej sůl a nakonec olivový olej. Těsto zpracuj ručně nebo v robotu, dokud nebude hladké. -
První kynutí:
Těsto přikryj nebo dej do mísy s víkem a nech kynout v lednici ideálně 48 – 72 hodin. Dlouhé kynutí je klíčem k lehké a chutné pinse! -
Druhé kynutí:
Přenes těsto na pomoučněnou plochu, rozděl ho na 2 části a nech ho při pokojové teplotě odpočívat dalších 2–3 hodiny. -
Tvarování a pečení:
Předehřej troubu na 250 °C (ideálně s pizzakamenem nebo plechem uvnitř). Každý bochánek vytvaruj do oválného tvaru. Těsto přenes na pečicí papír a peč nejprve 5 minut samotné, bez jakýchkoli ingrediencí – díky tomu bude krásně nadýchané a křupavé.
Poté můžeš přidat rajčatovou omáčku, sýr nebo jiné ingredience a dopéct dalších 5–7 minut.
Tradičně se ale pinsa obkládá až po upečení – a pokud připravuješ veganskou variantu jako já, je to ideální způsob, jak zachovat čerstvost a chuť všech surovin. - 💚 Tip na veganskou oblohu:
Po upečení můžeš pinsu ozdobit například veganským pestem, grilovanou zeleninou, cherry rajčaty, rukolou nebo nakládanou cibulkou. Výborná je i s kešu „ricottou“, hummusem nebo s olivovou tapenádou. Možností je spousta – stačí se nebát kombinovat chutě a vrstvit!
Já jsem zkusila těsto rozdělit a první placky jsou po 48h kynutí v lednici (a následně dvě hodiny na vzduchu) a další dvě placky po 72h – rozdíl jsme neviděli, obé byly skvělé.
A ještě něco navíc…
Pinsa se nemusí připravovat jen naslano – skvělá je i ve sladké verzi, třeba jako dezert nebo víkendová snídaně. Už brzy to plánuju vyzkoušet a podělím se o výsledek!
💛 Tip na sladkou veganskou verzi:
Po upečení nech pinsu chvíli vychladnout a pak ji potřete ořechovým máslem (např. mandlovým nebo arašídovým), přidej plátky banánu, jahody nebo jiného sezónního ovoce a zakápni javorovým sirupem. Skvěle se hodí i veganský čokoládový krém, oříšky nebo kokosové lupínky. Je to jednoduché, rychlé a výborné!