Předpěstování Blog / Nápady / Ostatní

Předem upozorňuji, že jsem zahradník – amatér a to celé na druhou. Ale i tak se každé jaro nadšeně pouštím do výsevu semínek. Občas se zadaří, ale často posléze kupuji sazenice v zahradnictví. Ale to očekávání, zda to vyjde, stojí za tu zábavu.

Letos zkouším předpěstovávat v krabičkách od vajíček. Vajíčka sice nejím, ale přítel se o to postaral. Přijde mi to jako skvělá recyklace místo plastových kelímků… navíc se pak prý dá zasadit sazenička včetně obalu.

Stačilo pak rozstřihnout krabičky uprostřed podélně.

Do vrchní části nasypat zeminu.

Zasadit semínka.

Popsat jednotlivé krabičky. Rozstříhala jsem krabičku od musli a popsala permanentním fixem a přicvakla na krabičku pomocí sešívačky.

Posadit krabičky do víčka. Díky tomu to jen tak neprovlhne i když opatrně zaléváte….

A po pěti dnech už lezou dýně na semínka. To jsou takové ty dýně, které mají nic moc masu (ale pyré z nich uděláte), ale hlavně mají ta zelená semínka, která normálně kupujete ve zdravce a myslíte si, že jsou to vyloupaná dýňová semínka.

A ono ne, on to je takový malý podfuk přírody. Tahle dýně, pokud ji rozříznete, tak má v sobě lesklá zelená semínka a hned se dají jíst a jsou neuvěřitelně lahodná.

A abych byla přesná použiji přesnou citaci: Holozrnná, bezslupkatá, nahá či olejná, to jsou přívlastky pro tykev Cucurbita pepo, var. oleifera, která má na rozdíl od ostatních tykví tu zvláštnost, že vytváří semena, na kterých nenajdeme osemení, „slupku“. Místo něj mají pouze mázdřitou blanku. Taková semena jsou ideální k přímému konzumu, protože je nemusíme pracně vyloupávat, ale i k přípravě různého cukroví nebo k produkci oleje.

Tak držte palce, budu podávat zprávy, jak se našim semenáčkům daří.

A co si předpěstováváte vy?? Ještě mám tři nádobky od vajíček volné…..

Komentáře