Novoroční pletýnky Domácí pekárna / Recepty / vegan

Před vánoci, když už jsem měla upečenou vánočku ze šesti pramenů, jsem na internetu objevila video, že ji jde upléct i jen ze dvou pramenů. Protože vánočku už jsem péct neplánovala, tak jsem na nový rok navrhla, že bychom si mohli k večeři udělat domácí pletýnky a vyzkoušet na nich toto video.

Do zadělávání těsta se pustil Martin, jednak ho to baví a hlavně se mi už vloni rozbila domácí pekárna, kterou jsem na to používala. A když máte někoho, kdo to zadělá rád, tak netřeba pekárny.  Těsto je z 750 g špaldové hladké mouky, kostičky kvasnic, lžičky cukru, dvou lžiček soli, tří lžic olivového oleje a postupně doléváme teplou vodu, než vznikne krásné kompaktní těsto. Opravdu vodu nalévejte postupně a pomalu, protože každá mouka jinak saje. Dobře zpracované těsto nechat zakryté cca hodinku vykynout na teplém místě.

Po vykynutí je důležité ještě jednou těsto dobře propracovat na vále či kuchyňské desce, lehce podsypávat moukou. Výsledek by mělo být vláčné a nelepivé těsto.  Z toho si udělejte vždy dva prameny a upleťte pletýnky podle tohoto videa.

 

Je to opravdu snadné a tak jsme za chvíli měli umotané dvě pletýnky.

Každá je z cca jedné třetiny hotového těsta. Na plechu se ještě nechají dalších 15 minut dokynout.

Poté potřít vodou s olejem a solí – poměr cca 1 dl vody, 1 lžíce oleje a špetka soli. Plus posypat sezamovým semínkem. A šup s tím do vyhřáté trouby.

A po cca 25 minutách…..

Vláčné a nadýchané….

Jedna hezčí než druhá. Ale ještě třetina těsta zbyla. Ta putovala v krabičce do lednice, kde si počkala do dalšího dne. A z poloviny vznikla bulka na burger.

To vykrajovátko jsme tam nechala zapíchnuté i během pečení. Byl to takový hokus-pokus.

Nakonec to vykrajovátko nemělo moc velký efekt. Ale znáte to, zkusit jsem to musela 🙂

Poslední kus těsta jsem rozválela na celkem tenkou placku a zaválela z jedné strany sezamová semínky a z druhé strany mák.

Poté nakrájet na proužky a upéct do křupava.

Jedno těsto a tři různé tvary. Těmi křupavými tyčkami se skvěle nabíral hummus.

Recept na hummus a dalších 114 receptů z mé veganské kuchyně najdete v mé kuchařce

VEGAN RECEPTY HRAVĚ A ZDRAVĚ 

Komentáře