Martinovy Išlské dortíčky Moučníky / Recepty / vegan

Letošní premiéru má u nás zveganizovaný recept na Išlské dortíčky. A nebylo vůbec těžké jej zveganizovat, protože těsto bylo OK, jen do krému jsme místo žloutků dali vanilkový puding.

Těsto si připravte z:

420g hladké špaldové mouky

280g vegan Ramy

100g moučkového cukru

80g mletých vlašských ořechů

40g kakaa

vanilková esence

na špetku nože skořice

strouhaná kůra z jednoho citrónu

TIP: lepší je před strouháním citrónové kůry dát citrón minimálně na 24h do mrazáku a pak teprve strouhat.

Těsto propracujte a zabalte do fólie a nechte pár hodin odpočinout v lednici.

Vyválejte placku silnou cca 3-4 mm a vykrajujte kolečka o průměru cca 4 cm.

Pečte na 180 st cca 10 minut. Nechte vychladnout a připravte si krém na plnění.

Krém utřete z 90 g moučkového cukru, 1/2 kelímku Alpro vanilkového pudingu, 2 lžic rumu, vanilkové esence, 20 g pikantní nakyslé marmelády (červený nebo černý rybíz) a 90g mletých ořechů.

Můžete šlehat elektrickým šlehačem, ale Martin preferuje ruční práci 🙂

Krém dejte do sáčku a na půl koleček nastříkejte kopeček krému.

Přiklopte druhým kolečkem a dejte dobře vychladit.

Rozpusťte si čokoládu a připravte si drcené oříšky. Obé kupuji v Lidlu.

Namočte vršek do čokolády a ihned otiskněte v oříšcích.

Chtějí ještě pár dní v chladu rozležet, aby se krém pěkně vsákl do kakaových koleček.

A pak je to opravdu lahoda. Určitě nevynechávejte tu marmeládu do krému. Ona tam dělá takový malý chuťový ocásek.

Primárně jsou dortíčky určené jako vánoční pečivo, ale myslím, že i během roku budou vítanou pochoutkou.

A proč mám v názvu Martinovy??? Protože právě on je pro mne zveganizoval. A také sám propracovával těsto, vykrajoval, třel krém, slepoval, namáčel…..  já jsem vykonávala jen práce pomocné, odvažovací, fotografické, zapisovací a ochutnávací.

Komentáře