Nejlepší punč Blog / Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Každoročně se těším na první punč na náměstí… a že jsem jich ochutnala … v Budějcích, Krumlově, Praze, Brně …  a bůhvíkde ještě a přesto si pak doma uvařím ten svůj a řeknu si, že stejně já ho dělám nejlíp… není ani přeslazený, ani v něm není cítit kyselost vína ani chuť nepřebíjí hořkost lihoviny….

Suroviny jsou snadné – jablečný 100% mošt (případně pomerančový, ale já preferuji jablko), bílé polosladké víno a rum Božkovský. Dále mandarinky. Pokud nemám čerstvé, použiji konzervičku. Ještě budete potřebovat třtinový cukr, skořici a mix oříšků a rozinek.

Tak a jdeme na to…. Je to fakt snadný jako facka.

Poměr tekutin je jeden díl džusu, půl dílu vína a třetina až čtvrtina rumu (podle osazenstva). To rychle svaříte společně v hrnci s si půl lžičkou mleté skořice.

Svařte krátce, ať si nevyvaříte všechen alkohol 😊 Do směsi už nepřidávám žádný cukr, protože jím zdobím hrdla sklenic. Pokud nebudete zdobit, přidejte asi lžíci třtinového do základu a za stálého míchání nechte rozpustit.

My ostatní si vzpomeneme na devadesátky, kde se v hogo fogo podnicích skleničky na vermut zdobily cukrem a plátkem citrónu. My použijeme odkrojek mandarinky a navlhčíme kraj sklenice a ten pak smočíme v třtinovém cukru.

Z mandarinky odkrojíme kolečka na zdobení a zbytek vypreparujeme do sklenic. Pokud nemáte čerstvé mandarinky, tak plechovku mandarinek i se šťávou vyklopte do hrnce… ale v tom případě přidejte méně jablečného džusu nebo naopak přidejte více alkoholu….

No a pak do skleniček ještě dejte ořechy s rozinkami a můžeme nalévat. Já jsem si pořídila na plnění marmelád tenhle šikovný široký trychtýř a hodí se i na punč.

Přidáme kolečka – mohou být i citrónová – vložíme lžičku a jdeme si založit pohodu.

Chutná skvěle uvnitř.

Venku.

Ve dne.

I večer.

I při sepisování tohoto receptu na web. Kolečko samozřejmě vypreparované dovnitř 🙂

Krásný punčový advent vám všem.

A pokud jen svaříte džus s mandarinkovým kompotem a přidáte do skleniček oříšky, rozinky a uděláte krustičku cukru na okraj, potěšíte tím všechny, kteří alkohol nemohou, nechtějí a nebo třeba děti.

A dejte mi vědět jak vám chutnal, jo????

Komentáře