Stýblovský kubismus Akce / Blog

Ještě než jsem odjela do Vídně, zašla jsem v Českém Krumlově do Synagogy, kde právě probíhala výstava místního výtvarníka Jířího Stýbla s názvem V barvách zakleti. Výstavy navštěvuji celkem pravidelně, ale tato mne zaujala tím, že se u ní psalo, že po celou dobu výstavy bude přítomen autor. Tedy denně.

A opravdu tam byl. A tak jsem se seznámila s Jiřím Stýblem, bezesporu velice zajímavým mužem a hlavně malířem.

Povídali jsme si o jeho tvorbě, o jeho stylu, který je nazývám Stýblovským kubismem, ale nejvíc mne zaujala jeho informace o vernisáži, které se zúčastnila kapela Jelen. Jiří při malování poslouchá jejich hudbu a tak si již před mnoha lety přál, aby tato kapela, jejíž hudbou je ovlivněna Jiřího tvorba, stala takovými kmotry jeho výstavy.

A protože chtěl, aby hudebníci měli na výstavu a díla Jířího památku, namaloval jim rozložitelný obraz….

Každý díl měl rozměr 50 x 50 cm a celkové dílo tedy 150 x 150 cm.

Trošku mne mrzelo, že jsem o vernisáži nevěděla, ale byla jsem ráda, že jsem zastihla Jiřího alespoň ve čtvrtek odpoledne. A moc děkuji za jeho kalendář na příští rok, ve kterém si mohu připomenout obrazy z výstavy.

Čím déle poznávám Krumlov, tím více jsem fascinována jeho geniem loci, který dle mého přitahuje umělecké duše…..  určitě vám časem musím povyprávět o Máše, Ivanu Strakovi, Petru Petrlíkovi a mnohých dalších…..

A ještě pár obrazů, které mne zaujaly…. více si jich můžete prohlédnout na Jiřího stránkách. 

Komentáře