Rychlá zeleninová směs s tofu Hlavní jídla / Recepty

Další z mých oblíbených jídel, které můžete udělat opravdu na sto způsobů – kombinovat druhy zeleniny a koření. Vše je jen na vás. A hlavně – tohle jídlo se naučila dělat moje mamka a od té doby si k ní nemusím vozit krabičky 🙂

A když to umí moje maminka, tak to naučím i vás 🙂

Základem každé chutné směsi je cibule, může být klasická, ale také jarní a můžete k ní přidat i pórek na kostičky nakrájený…. a určitě česnek na jemné plátky – ty vykouzlíte pomocí Tygra.

Když je toto nakrájené, tak šup s tím na pánev s olejem. Můžete k tomu přisypat i hrst slunečnicových semínek a opražit je spolu s cibulí, česnekem a pórkem….

K cibulce přidejte na tenká kolečka nakrájenou mrkev. Vždy při přidávání zeleniny postupuje od nejtvrdší po nejměkčí. Tenká kolečka vykouzlíte opět Tygrem – což je oboustranná škrabka české výroby….

Další bude patizon. Pokud máte malý patizon, který obejmete prsty obou rukou, nemusíte loupat. Stačí jej rozkrojit a vydlabat jadérka. A znovu nastupuje na scénu Tygr.

Poslední nastupuje na scénu lilek. Ten nakrájejte na hranolky a opět přihoďte do pánve. Jako poslední, pokud chcete, ale klidně můžete vynechat, přidejte uzené tofu nakrájené na podobné hranolky jako lilek.

Restujte krátce, osolte nebo přidejte tři lžíce sójové omáčky a jemně opepřete. Většinou to víc nepotřebuje, ale záleží na vaší chuti. S kořením se dá krásně čarovat.

Můžete podávat s čímkoli, ale já mám k tomu ráda pohanku s rýží. Tu si začínám dělat ještě před tím, než začnu krájet zeleninu. Většinou mi pak do dvaceti minut vyjde komplet příprava oběda.

Já si pohanku a rýži připravuji v poměru 1:1, ale nechám to na vás, jaký poměr si namícháte.

Obě suroviny dejte do cedníku a propláchněte tekoucí studenou vodou.

Dalším skvělým ochucovadlem rýže je cibule a hřebíček. Ten jednoduše do cibule napíchejte… tak 7 – 10 ks.

Do rýžovaru nebo hrnce dejte trošku oleje a propláchnutou a okapanou směs rýže s pohankou na něm lehce orestujte. Poté přidejte kurkumu a sůl a zalijte vodou v poměru 1,5 vody k jednomu dílu směsi.

Vložte cibuli s hřebíčky (těmi dolů), zaklopte pokličkou. Pokud vaříte v hrnci, tak nechte dojít do bodu varu a poté ihned stáhněte na nejmenší možný plamen/výkon a nechte 20 minut dusit. Rýžovar si toto vše udělá sám.

přeji vám dobrou chuť

Komentáře