Český karamel Blog

Slíbila jsem malou reportáž z Karamelovny, kam nás pozvala Irča, jedna z majitelů této malé, ale světoznámé, rodinné českokrumlovské firmy.

Přišli jsme sem samozřejmě hlavně drátovat, protože Irča hledala nové možnosti zdobení lahví s jejich nejnovější novinkou – Zlatým karamelem.

Ale také si popovídat a ochutnat tu tekutou sladkou dobrotou….

Ráda podporuji a propaguji malé české firmy, které dělají své produkty s láskou. A to Irena a Vašek jsou na 100%. Na jejich stránkách si můžete přečíst, jak jejich malá rodinná firma vznikla a jak se časem prosadila a nyní je spojována s Českým Krumlovem téměř stejně jako ostatní dominanty tohoto krásného města.

Mne však zaujala nejvíc věta léčitele a faráře pátera Ferdy: Pro Vaše zdraví je nejlepší, jestliže budete řepný cukr užívat ve formě karamelu. Ten je zásaditý a z lidského organismu neubírá minerály pro další zpracování, chráníme tak žaludek před překyselením“.

Od té doby na to musím myslet. Zkoušela jsem k tomu najít další zdroje a marně. Ale panu Ferdovi věřím, a tak mám radost a místo cukru zkusím v některých receptech použít karamel a dám vám určitě vědět.

Drátovalo se nám krásně, světlo bylo příznivé – zářivky 5.000° Kelvina jsou jako denní světlo (sama ji mám i v ateliéru) – a výsledky nás uspokojili… i mne 😊

A bylo i k zakousnutí – skvěle připravená řepa – zdobená lichořešetnicí… i sladkost Irenka připravila… prostě pohodový podvečer. Některé Irenky recepty najdete také u nich na webu.

Jsem ráda, že jsem poznala tuto malou rodinnou firmu a užila si s ostatními moc příjemné chvíle. A už se těším, až jejich karamel použiji…. A příště určitě zkusím některý ochucený – mají v nabídce zlatý, kávový, vanilkový, chilli a občas i limitované edice jako například borůvkový či pampeliškový.

A ještě jednou díky Mírovi za odborné vedení a příjemné vyprávění.

Za krásné fotky tentokrát děkujeme Vlaďce Broukalové alias Broučkovi 🙂

Komentáře