První narozeniny Blog / Moučníky / Textilní nápady / vegan

Minulý víkend jsme oslavili v pražské ZOO první narozeniny mé vnučky Aničky. Protože předem byla domluva, že se nebude kupovat tisíc dárků, ale celá rodina – tj. obě strany – se složí na jednu praktickou věc, což bylo kvalitní ostrkovadlo, které dle prodejce odjezdí čtyři děti a ještě ho prodáte na bazaru. S tímto přístupem souzním, ale nakonec jsem si říkala, že alespoň něco osobního by to chtělo… a protože triček a „bodýček“ není nikdy dost, jedno jsem trošku upravila.

Nebylo času nazbyt a tak přišly na řadu fixy na textil.

Text jsem si nejdříve předepsala na papír, přeci jen, abych se dobře trefila.

Papír vložila do trička a prostě ho obtáhla. Pravda je, že fixy na textilu lehce „drhnou“, je to jiné psaní než na papír,  a proto je dobré si to vždy připravit na papír a pak to jen obkreslovat.

Jinak to je práce rychlá a pohodlná. Nic nemusí zasychat. Ale stejně jako u textilních barev je dobré vše zažehlit – přes pečicí papír žehličkou nastavenou na bavlnu.

Další dárek byl dort. Původně jsme plánovala pouze ovocný – měla jsem uloženou tuhle úžasnou inspiraci. Nechtěla jsem totiž dělat dort, který by Anička nemohla jíst – což je většina dortů, protože pro roční dítě bílou mouku a mléčné krémy prostě myslím není to pravé ořechové.

Jenže byl problém s melounem. Bohužel v tuto dobu už o pěkný meloun nezavadíte a hlavně jsme s Martinem v pátek a sobotu v Praze učili, takže to znamenalo ho buď udělat v Praze nebo nějak převážet. Po poradě se synem a jeho ženou jsme zvolili raw dort bez přidaného cukru. Ten jsem udělala v pátek dopoledne a trošku se modlila, aby přežil cestu. Ale chladící taška to jistila.

Ovocem jsem ho ozdobila až v Praze. A protože jsem zapomněla svíčku, tak jsme jedničku vyložila půlkami hroznového vína.

I v ZOO ještě cestoval v chladící tašce a ve formě. A přežil to! Forma šla lehce sundat a Anička mohla dort ochutnat.

Nejdříve ozobávala ovoce a to jí moc chutnalo.

A pak si dala i kousek a celý ho snědla.

A z čeho že byl?? Spodní vrstva byly datle, ovesné vločky a namočené oříšky – vše namixováno najemno. Namáčení oříšků doporučuji – většina lidí není alergická na ně, ale na inhibitory klíčení, které namáčením ostraníte. Namáčela jsem přes noc – jak kešu a meruňky na krém, tak oříšky na základ. Poté slijete a ještě v cedníku propláchnete.  Druhá vrstva byla kokosová smetana z plechovky se lžící agávového sirupu. Opravdu stačí jen jedna. Na to mražené maliny. Oranžová vrstva jsou sušené meruňky a kešu oříšky – namočené a slité, rozmixované s půlkou další plechovky kokosové smetany a trochou kakaového másla. Poslední vrstva je druhá půlka kokosové smetany a hořká čokoláda.

Chutnalo to všem a dokonce i mé mamce, která si doposud myslela, že co je zdravé, to nemůže být dobré.

Užili jsme si krásný den a radovali se z té naší krásné holčičky.

Komentáře