Moje první kokedama Bydlení / Dekorace / Nápady

Víte, co je kokedama??? Je to japonský způsob pěstování květin bez květináče a v doslovném překladu to znamená mechová koule.  Já jsem tenhle způsob pěstování květin viděla u Lenky Houtke a posléze v jednom knihkupectví, kde jsem křtila svou novou knihu. Od té doby jsem si stále říkala, že si musím také nějaké kokedamy vyrobit.

Ale protože je lepší si to nejdříve zkusit pod dozorem, přihlásila jsem se na kurz výroby kokedam pod vedením Simči ze Zahrada v misce.

Jedno krásné nedělní odpoledne se nás sešlo jedenáct účastnic a po krátkém seznámení jsme se pustily do práce. Pro mne bylo nejtěžší si vybrat rostlinu. Na výběr jsme měli kávovník, kapradí a lopatkovec. Kávovník doma mám a dvakrát mi neprospívá, ten jsem vyřadila v hlavě rovnou. Dilema mezi kapradinou a lopatkovcem…..

Nakonec vyhrál lopatkovec. Možná díky tomu, jak Simča líčila, že zavěšený hlavou dolů otáčí bílé lístky jako hlavičky….

Tak a začaly jsme. Nejdřív se zdálo, že ani jedna z nás prostě nemá kouli…. Nebo koule??? Ale nakonec se pomalu pod našima rukama a díky dobrým radám Simči typu „prostě to přimáčkni, nebojte se, oni se tváří jako chudinky (myšleno rostliny), ale něco vydrží“, začaly tvořit rádoby koule.

Finální vrstva nebyla mechová, ale kokosová. Poté několika z nás praskl uvazující provázek…  včetně mne.  Ale znáte to – co tě nezabije, to tě posílí. A tak nakonec, po necelých dvou hodinách lehkého boje, odnáším domů svou první kokedamu a už přemýšlím, které další květiny skončí v kouli.

Zatím nevisí, zatím stojí, ale už se na zavěšení pracuje… respektive hledá místo a háček. A stále ještě netuším, zda bude viset hlavou dolů či nikoli.

Ale co vím je, že naučit se něco nového, pod příjemným vedením v partičce podobně naladěných lidí, je moc fajn. Proto asi tak ráda sama pořádám kurzy. A je mi fajn být občas na opačné straně.

Tak jsem přes noc přemýšlela, jak to s ní holkou mojí kokedamovou udělám… a ráno jsem vytáhla kladívko, vlasec a šla do akce…..

Vyzkoušela jsem obojí.

A nakonec visí s hlavou vztyčenou.

A jsem z ní nadšená. A tak vysílám nenápadnou zprávu všem, kteří mi budou chtít dát k mým blížícím se kulatinám květinu – žádné řezané, ale pěknou kuličku kokedamovou… míst na stropě je spoooousta 🙂

A když nedáte, nebojte, nebudu brečet, protože si určitě pár dalších vyrobím. A nejen pro sebe. A možná zkusím i ten mech 🙂

Týden po kurzu sklopil lopatkovec lístky – známka toho, že potřebuje zalít. Do misky jsem dala vodu a namočila – na cca 4 minuty – občas jsem koulí otočila. Pak opět zavěsit. Nic z toho nekapalo. Super. A za hodinu byl opět fit a spokojený.

Komentáře