dav Hlavní jídla / Recepty / vegan

K tomuto jídlu mne inspirovala restaurace Solnice v Českých, která mne mile překvapila několika veganskými jídly v běžné nabídce. A pak že to nejde!!! A ještě to bylo opravdu VYNIKAJÍCÍ. A ještě jejich vlastní pivo… prostě lahoda…..  Takhle nějak to vypadalo a pod tou hromadou rukoly se skrývalo to skvělé jídlo…

A tak jsem se do toho doma pustila také. A myslím, že jsem byla hodně blízko originálu. První co je třeba je udělat si tarhoňu – což je speciální druh těstoviny, který ale seženete celkem běžně – např. v Lidlu – a je i levná – 500 g za cca desetikorunu. Už jsem ji kdysi vařívala, ale nějak jsem na to pozapomněla.

Většinou se dočtete, že tarhoňa vaří jako běžná těstovina. Já mám od slovenské kamarádky lepší způsob. Odměřte si dvě skleničky suché tarhoni a na suché teflonové pánvi ji orestujte. Tak dlouho než začnou být kuličky lehce béžové. Stále míchejte.

Poté přidejte tři lžíce oleje, už jen krátce promíchejte a zalijte 3 skleničkami vody a osolte lžičkou soli.

Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, ztlumte na minimum a nechte dusit cca 25 minut. Voda by se měla kompletně vsáknout do těstovin. Nejen, že tak získá tarhoňa mnohem lepší chuť, ale také si ušetříte složité slévání drobné těstoviny.

Dále si připravte žampiony, listový špenát, česnek, větší cibuli nadrobno nakrájenou, kvalitní sójovou omáčku a pepř.

Další krok můžete dělat na jedné pánvi, ale protože já jím ráda i očima, tak jsem si cibulku rozdělila na třetiny. Dvě třetiny jsem dala do větší pánve a třetinu do menší a orestovala jsem ji na oleji.

Žampiony orestujte, opepřete a podlijte lžící sójovky. Mým favoritem je Kikkomann.

Na druhou pánev přihoďte k cibulce špenát, mražený nechte rozehřát, zarestujte, přidejte dva stroužky prolisovaného česneku, pepř a dvě lžíce sójové omáčky. Dochuťte případně podle sebe.

Podávejte s čerstvou zeleninou.

Propojení chutí zaručeno….

A sklenka bílého k tomu a je to dokonalost sama….

A jen pro ilustraci, že i udělané pospolu – tj. špenát s žampiony a pak přimíchaná tarhoňa chutná, ale i vypadá dobře 🙂

 

Komentáře