Na beton Dekorace / Nápady

Ve středu jsem v pořadu ČRo ČB Dámská jízda rozebírala s jeho autorkou Mirkou Nezvalovou možnost využití betonu pro kreativní tvoření. A tak jsem si řekla, že by bylo škoda, kdyby naše vyprávění skončilo v propadlišti dějin – resp. v audioarchivu – tak jako všechny ostatní za posledních pět let, co si spolu s Mirkou takhle povídáme…. protože nově lze pořady stáhnout jako mp3, pokusila jsem se o to a ještě musím vymyslet, jak ji nahraji sem na stránky… nakonec se ukázalo, že to nejde tak jednoduše, protože mp3 měla 9 MB a na stránky lze nahrát jen 2 MB soubory… ale můj šikovný přítel si s tím poradil a vytvořil k rozhovoru videoprojekci obrázků… takže se zaposlouchejte….

Jednak vám sem dám odkaz na šperkový beton, který je krásně jemný a vhodný na tvorbu drobných šperků. Na ty můžete použít silikonové formy nebo přímo formy na betonové šperky.

Přiznám se, že osobně jsem zatím s betonem tolik nepracovala, ale jeden projekt jsem pro vás připravila do pořadu Rady ptáka Loskutáka a najdete ho i v mé nejnovější knize TO NEJLEPŠÍ Z LOSKUTÁKA.

Další možností je namáčení předmětů do betonu. Tady se mi asi nejvíc líbí namáčení plyšových hraček… zejména medvídků.

Ale vůbec není špatné ani namočení kabelek a bot a vytvoření originálních květináčů.

Stejně tak můžete namáčet staré učebnice, politickou literaturu apod. Záměrně nepíši knihy, ty mám ráda… ale ne vše, co se tváří knihou za knihu považuji 🙂 Mohou sloužit jako dekorace, stoleček nebo zarážka na knihy…

Dále mne zaujalo využití betonu a předmětů do nich zalitých. Jako forma slouží nějaká plastová miska, kterou předem vymazejte olejem….  a do lehce zavadlého betonu zapíchněte kus talířku, skleničku, hrneček…

Z kreativního betonu, který je jemnější, můžete vyrobit například tyto svícny…

Tento beton doporučuji využít i na výrobu kuchyňských vychytávek. Srdíček, která jsou odlitá do silikonových forem na led a slouží jako zátěž na ubrusy. Silikonou formu na led z Ikea a pár nastříhaných brček využijete na výrobu podložky pod horké hrnce…. a takový držák na papírové utěrky se taky bude hodit.

A na závěr zmiňované pítko pro ptáky – na to vám stačí klasický beton….

Tak co říkáte???

Možností využití betonu je spousta….. Zkuste jako já zahledat na Pinterestu a uvidíte…

PS. A ještě technický dotaz – máte někdo zkušenost s ukládáním audionahrávek někde v síti, aby se pak daly odkazy umístit na stránky, kde by se audionahrávka pustila????  Napadlo mne vám občas článek doplnit povídáním….. ale zatím nevím úplně jak na to…  mám mikrofon a nemám zkušenosti.

 

Zdroj fotek: brydova.cz a Pinterest.com

 

Komentáře