Sami na Vltavě Cestování

Nejsem žádný velký vodák, ale občas mám touhu být háčkem, pořádně zabrat nebo si naopak dát lego a užít si vodu. Poslední roky však Vltava začala připomínat trošku přecpanou dálnici, zejména v plné sezóně. Včera jsem však zažila Vltavu tak, jak ještě nikdy.

26 km – 6 hodin – byla jen naše!

Celou dobu jsme se nepotkali s jedinou lodí. Ty jsme viděli až při přistání v Nové Peci.

A jak to???

Možná proto, že bylo úterý. A taky proto, že jsme si zaplatili registrační poplatek na splutí horní (teplé) Vltavy ze Soumarského mostu do Nové Pece. Pokud se objednáte a zaplatíte přes internet, stojí to 500,- Kč a na místě 600,-.

Splouvá se, jen pokud je více jak 50 cm vody. A maximálně 7 lodí v každou celou hodinu. Proto je i lepší se registrovat předem a vybrat si hodinu vyplutí, aby se nestalo, že budete na Soumaráku muset čekat….

 My jsme měli maličko štěstí, na 10 h jsme byli objednané jen 2 lodě a posádka lodi, která měla jet s námi, tak se hned na začátku při nastupování cvakla a tudíž nás pak, i když jsme třikrát stavěli na cca čtvrt hodiny, nedojeli….

Místa, kde můžete zastavit, jsou pouze čtyři, ale my jsme stavěli na třech, protože dvě jsou blízko sebe a nám bylo doporučeno zastavit na soutoku teplé a studené Vltavy, kde je jediné místo, kde je povolené se i vykoupat.

Po celé cestě nepotkáte jedinou občerstvovačku, což nám vůbec nevadilo, měli jsme nachystané dobroty a jídlo z domu (tak já si to chystám i když občerstvovny jsou, protože tam se stejně nenajím) a také dostatek tekutin.  Na to nezapomeňte… starší pár, který původně startoval s námi neměl nic… do lodního vaku si paní dala kabelku a pán bundu….

Na loď si nalepíte registrační číslo, rozloučíte se s pánem, který má registrace na starosti a hlavně s jeho štěňátkem Marfem…. Schválně jsem zvědavá, pokud pojedete taky, jak velký už bude.….

A pak si už jen užíváte přírody a ticha. Nezapomínejte prosím na to, že proplouváte chráněnou krajinnou oblastí I. stupně a chovejte se podle toho… žádné odpadky, hluk apod.

Pokud vás bude pět až sedm lodí, pojede s vámi průvodce-strážce, což my jsme neměli, ale nijak nám to nevadilo, protože jsme si předem, jak je naším zvykem, něco o té části Vltavy zjistili a biologicko-ekologické informace podal můj skvělý kormidelník….

Veškeré info o této části zpoplatněné Vltavy  a možnost zakoupení registrace najdete zde.

Tak ahooooooooooj 😊

Komentáře