Malinový dort Moučníky / Recepty / vegan

Veganské pečení je pro mne stále ještě výzva…. ale jak víte, ty já ráda překonávám… a tak jsem se rozhodla velké Aničce k narozeninám udělat variantu na oreo dort.

Základ dortu jsem upekla vlastně stejný jako u orea dortu, jen jsem neměla jablečný ocet a tak jsem zvýšila dávku rumu….. tak tedy:  1 šálek mandlového mléka (či jiného rostlinného),  2 lžíce rumu a 1/2 šálku oleje. Po promíchání přidejte 1/2 šálku třtinového cukru, 1 3/4 šálku polohrubé mouky (pekla jsem základ u své mamky, která jinou mouku než bílou nemá), špetku soli a balíček kypřícího prášku.

 

Na krém si připravte tuhou část z jedné plechovky kokosového mléka a jedno balení sušenek Oreo. Ty dejte do mixéru, rozmixujte na drobno a přidejte tuhou část kokosového mléka z plechu. Můžete, ale nemusíte, dosladit, díky sušenkám je krém sladký dosti. Korpus rozkrojte napůl, jednu část vraťte do formy, nalijte krém a přiklopte druhou částí.

Želé vrstva je z agaru – uvařila jsem ho v 350 ml vody, do které jsem přidala půl sáčku mražených malin a tři lžíce moučkového cukru. Vařila jsem cca 2 minuty. Poté nechte určitě lehce prochladnout a nalijte na dort. Ve chvíli, kdy začne agar na dortu trošku tuhnout (agar tuhne dlouho, tak hodinu a více), vmáčkněte maliny na ozdobu.

Díky silikonové formě šel celkem snadno vyndat.

Těsně před podáváním ozdobte cukrovým zdobením (samozřejmě to není nutné, ale toto si vybrala samotná oslavenkyně). My jsme to udělali asi hodinu před a to byla chyba. Protože cukrové ozdoby se v želatině téměř rozpustily….

Na chuti to rozhodně neubralo. A na radosti také ne….

Přeji vám spoustu úspěchů při vyrábění dortů, protože za ten krásný pocit a spokojenost oslavenců vždy stojí….

 

Komentáře