Bagels Domácí pekárna / Recepty / vegan

Někdo jim říká housky s dírou, ale kdybych je měla srovnat chutí a hutností, tak bych je k houskám nepřirovnala. Spíš k dalamánkům. Původ tohoto děrovaného pečiva je v Izraeli a do Ameriky ho dovezli polští židé a dnes je tohle kulaté pečivo synonymem pro NY. Určitě si ho někdy zkuste také upéct, stojí to za to….

Těsto si připravte z:

450 g špaldové mouky

(já použila celozrnnou)

2 lžičky soli 

300 ml vody 

sáček sušeného droždí 

Vypracujte nelepivé těsto a nechte vykynout. Pokud použijete celozrnnou mouku, tak počítejte s tím, že to nenakyne tak jako z bílé mouky. Ale nakyne…

Těsto rozdělte na 12 kousků. Já tady mám šest, protože jsem recept dělala z poloviční dávky 🙂

Do každého bochánku píchněte prstem a kolem něj začněte otvor zvětšovat.

Nechte ještě chvíli na lince dokynout. Mezi tím si ve velkém hrnci či pánvi dejte vařit vodu, do které přidejte lžičku sladidla – já použila pampeliškový med.

Do této vody dejte povařit bagely – každou stranu 1 minutu.

Potom je vyndejte děrovanou naběračkou a nechte dobře okapat.

Nejlépe nechte okapat na drátěné podložce.

Připravte si věci na posypávání… mák, lněné semínko, dýňové semínko, slunečnicové semínko. sezam bílý a černý, vločky… a prostě co vás napadne a máte rádi…

lepší než bagely posypat je namočit do semínek, natlačit je do těsta, které i po povaření zůstává lehce lepkavé.

Troubu rozehřejte na 200 st a bagely pečte cca 25 minut.

Nechte vychladnout na mřížce.

Jak jsem psala výše, bagely jsou hutnější, opravdu jako dalamánky, ale moc dobré…

A co do nich??

To už je jen na vás…. jakékoli pomazánky, hummusy a zelenina, sójové maso nebo seitan alias gyros – opravdu variant je sousta….

Užijte si bagely…. je to milá změna 🙂

(Visited 1 times, 1 visits today)