bdr Cestování

Mám ráda zažívat věci, které jen tak někde nezažijete. A tím jsou pro mne i masopustní průvody. Užila jsem si ten úterní v Českém Krumlově, ale ještě víc jsem se těšila na Šavlovou koledu, která probíhala tuto sobotu – tj. 9. 3. 2019 v obcích Vyšné, Obora a Nakolice.

301c1b32acaa9f21e119b574174dc79f

Šavlová koleda je tradiční masopustní obchůzka stavení, kde skupinka mladých mužů musí zvládnout docela náročný tanec se šavlemi poměrně náročný tanec se šavlemi, které spojí do kruhu, zvedají je nad hlavu i přeskakují.

Tanečníků je sedm – Hejtman, Rychtář, Tancmajstr, Hezký mládenec, Trumpetář, Kuba a Šlechtic, které provázel ještě Rybníkář a Matka Masopustu. Muži v nápaditých krojích obcházeli místní obyvatele a za koledu tancovali kolečko a zvali na večerní zábavu v Nakolicích.  Ještě je doplnili dva příslušníci VB, kteří vybírali koledu i pod lehkým socialistickým nátlakem 🙂

Popisovat vše slovy je složité, a tak se podívejte na to, jak vypadá jejich říkání – což je takové malé představení a také následná koleda – kolečko.

Jedno kolečko zatancovali i pro nás, za naši koledu a byl to zážitek. A já měla i možnost si zatancovat s Matkou Masopustu (což byl samozřejmě muž).

Povídali jsme si s postavou Hezkého mládence a ten nám prozradil, že tato koleda je ojedinělá, nikde jinde v ČR ji neuvidíte a tradice se drží už od první republiky a role se dědí v rodině. Původně byly vždy všechny postavy svobodní mládenci, bohužel v dnešní době mladí už nemají takový zájem, a tak ne všichni splňují toto pravidlo, nicméně užívali si to všichni a klasické kolečko – tanec se šavlemi v kole zahráli za ten den mnohokrát…

CollageMaker_20190309_130345984_resized_20190309_083733786Přejeme Nakolickým a Vyšenským, aby jejich koleda měla následovníky a tradice zůstala živá i do další let.

PS. A pokud znáte někoho z těch, kteří v koledě vystupují, sdílejte prosím naše poděkování…..

 

Komentáře