Obal a pouzdro k NTB Nápady / Ostatní / Textilní nápady

Většina lidí si k notebooku prostě koupí pouzdro. Já ne. Já se umanutě rozhodnu si jej ušít. A ani prvotní nezdar mne neodradí (ale o tom až na konci článku, aby to neodradilo i vás….)

Na pouzdro jsem použila dvě nesourodé látky, což zpětně nehodnotím jako úplně nejlepší volbu. Navrch teplákovinu (až po došití jsem zjistila, že mám doma i ve stejném provedení softshell – já to prostě tušila… ) a na vnitřní část růžový softshell.

Šila jsem podle návodu na těchto stránkách a musím autorku opravdu vyzdvihnout, protože pokud šijete přesně podle návodu, nemůže se vám to nepovést. A zejména bych vypíchla tyto body:

  1.   Použití metrážového zipu a zjištění, že jde zapnout proti sobě – tj. že se na konci ohne a neřeší se tak dvojí ukončení.            
  2. Tip s nastřižením látky zipu v místech, kde se šije do obloučku je super.   
  3. Také je důležité koupit hrubost zipu úměrně k materiálu (zkuste ho ohnout, měl by jít lehce prohnout do obloučku), nepovedený pokus mi právě myslím nejvíc zkazil moc silný zip…. Pro začínající švadlenky je asi i dobré připomenout, že zip musíte vložit mezi látky tak, že líc jde k vrchní látce – tj. zoubky u mne vystupují k vzorované látce. 
  4. Musím se pochválit nebo jsem měla štěstí, ale jezdec se mi podařilo jak na obale tak na kapsičce nasadit úplně bez problému.
  5. V návodu to nenajdete, protože zkušené švadlenky to asi vědí, ale poté co nasadíte jezdec, tak prošijte několikrát konec zipu nebo budete za chvíli nasazovat jezdec znova.
  6. Novinkou pro mne bylo zjištění, že metrážový zip můžete přehnout a zoubky k sobě pasují a druhý konec, kde je zip ohnutý vypadá velice elegantně. 
  7. Krycí trojúhelníček na konec zipu jsem koupila v galanterii a padnul tam skvěle 🙂bdr

Obal se mi na podruhé povedl a jsem s ním spokojená a ještě víc, že jsem nakonec využila původně nastřiženou látku a jediný odpad byl jeden zip 🙂

K obalu jsem si ještě ušila pouzdro na myš, kabel, pevný disk a grafické pero. To tedy dostalo ještě svůj miniobal.

Původně jsem chtěla také šít přesně podle dalšího návodu ze stejných stránek. Ale neměla jsem 20 cm zip, nicméně mi zbyla druhá půlka metrážového zipu a jeden jezdec. Tudíž jsem si zopakovala nasazení jezdce na přehnutý zip. 

  1. Na přední stranu jsem si našila kapsičku na cokoli – přichytila jsem ji pomocí skládaného šikmého proužku, který i zdobí taštičku ušitou jen ze softshellu.
  2. Využila jsem pružného úpletu a místo gumy jsem do boků všila pruh látky sešitý do tunýlku.
  3. Neodpustila jsem si malou ozdobičku – koupenou také v galanterii.
  4. Přívěšek na zip je vánoční dárek a ještě nejsem rozhodnuta na který zip půjde…. Sluší na obou.A takhle to vypadá, když pouzdro nasadím na obal – z obou stran to ladí 🙂 pouzdrontb1

A slíbila jsem ten první příšerný pokus – ano i já dělám chyby – a často chci všechno hned. Tudíž i když jsem měla návod, tak jsem prostě doma našla 60 cm zip a řekla jsem si, že to půjde taky….Vymyslela jsem si boky pouzdra ze softhellu….. jenže….  Přidala jsem si 2 cm na švy na každé straně, což bylo moc, ale ve výsledku jsem byla ráda, protože nepovedený zip, který byl moc tlustý a celé to zkroutil jako žížalu jsem mohla s klidným srdcem odstřihnout a nezničit si tak látku.

pouzdrontb

A co vy? Šijete si taky obaly na své počítačové miláčky?? Pokud ano, podělte se o své fotky – buď na FB brydova.cz nebo je vložte na Instagram a označte mne, abych fotku viděla….

Komentáře