Krémová houbová polévka Recepty / Rychlé večeře / vegan

Máte rádi husté krémové polévky a zároveň v nich rádi naberete něco na skus? Pak si určitě připravte tento houbový krém s marinovanými houbami….

_DSC4457

Budete potřebovat hnědé žampiony a hlívu – od každého jedno balení a tři a až čtyři cibule, protože to je základ každé dobré krémové polévky.

_DSC4459

Cibuli nakrájejte nadrobno a pokud jste ještě nezkusili krájení pomocí držáčku, určitě doporučuji, od té chvíle vám tahle práce už nebude připadat jako vopruz.

_DSC4460

Houby očistěte – nemusíte loupat, stačí otřít vlhkým hadříkem či opláchnout pod tekoucí vodou.

_DSC4461

Nakrájejte na kousky a rozdělte na dvě části.  Nožičky z žampionů a  tužší části hlívy použijte do základu.

_DSC4463

Měkké kraje hlívy a plátky žampionů si namarinujeme.

_DSC4462

Čerstvý rozmarýn je skvělý, ale pokud nemáte, lze nahradit sušeným. Ale určitě ho v marinádě nevynechejte. Pak už jen olej, sójová omáčka a pepř.

_DSC4464

Cibulku na základ osmahněte – můžete ji i zkaramelizovat – poté orestujte houby, opepřete, přidejte a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte cca půl hodiny pod pokličkou. Poté nastává fáze mixování dohladka. Nejdříve jsem zapojila tyčový mixér. 

_DSC4465

Bohužel i po pár minutách mixování stále v polévce byly kousky – hlíva má v sobě tužší vlákna, se kterými si mixér neporadil. Pokud vám nevadí rustikální polévky, můžete tento krok přeskočit, ale pro dokonale hladký krém je prostě třeba rozmixovat vše krásně dohladka.

_DSC4467

Proto nastoupil můj oblíbený Nutribullet.  Do nádoby jsem kromě nerozmixovaných kousků přidala i studenou vodu a tři lžíce Hrašky. Případně můžete cizrnovou mouku a pokud vám nevadí lepek, tak místo ní třeba špaldovou.

_DSC4469

Minuta mixování a z obsahu se stal krásný krém.

_DSC4470

Ten vlijte zpátky do vývaru a provařte dalších 15 – 20 minut.

_DSC4483

Na závěr zjemněte rostlinnou smetanou a dle chuti dosolte a opepřete. Místo části soli můžete použít kvalitní fermentovanou sójovou omáčku.
_DSC4484

Těsně před podávání orestujte naložené houby a nandejte je každému na talíř a zalijte horkou krémovou polévkou.

_DSC4485

Na talíři ozdobte zbytkem smetany a petrželkou. Můžete přidat i osmažené krutony.

_DSC4488

A přesně takhle to mám ráda – hustá sytá krémová polévka s kousky hub….

A jaké polévky máte nejraději vy??

Komentáře