Papírová maska panda Nápady / Nápady / Tvoření s dětmi

Blíží se čas masopustů a s ním spojených průvodů a karnevalů a tak vám během následujících tří týdnů ukáži několik způsobů přípravy karnevalové masky – neboli škrabošky – tj. té části, která zakrývá obličej.

Začneme maskou papírovou, kterou zvládne každý a šablon najdete na internetu spoustu… jen je vždy dobré zkontrolovat, zda vám maska tvarově sedí a dobře přes ni vidíte…  Vyrobila jsem si několik šablon a nakonec jsem jako ukázku připravila pandu, protože jsem ho udělala dvouvrstvého. Ale pokud chcete být hotoví za chvíli, použijte masku jednovrstvou…  šablonu si buď nakreslete nebo stáhněte na netu… a já slibuji, že až budu zase někde, kde je scanner, tak vám ty své naskenuji, protože focením se děsně deformovaly.

maskapanda1

Tady jsou základní díly mého pandy – použila jsem černou a  bílou čtvrtku.

Černý díl vystřihněte o pár milimetrů menší než bílý a neprostřihujte oči. Ty si naznačte mnohem menší, třeba podle jiné šablony.

A ještě si vystřihněte čumáček, včetně prostřihu a kousku černého dílku na podlepení.

Vyzkoušejte, zda vám díly pěkně sedí na sebe, ale ještě je neslepujte.

Tedy původně jsem už chtěla lepit, ale napadlo mne, že to působí hodně placatě a chtělo by to nějak podtrhnout… a tak jsem si řekla, že kraje začerním.

Silným lihovým fixem jsem objela všechny hrany.

Pomohlo to….

Ještě domalovat čumáček… a mohlo to tak zůstat, jen slepit… ale pozorný čtenář si všimne, že mi trošku ujela ruka a čmárla jsem si při obtahování hran do bílé plochy… co teď?? Nalepit mašličku??? Nikoli – nakreslit srst…

A poslední úkol bylo přidělat gumičku na upevnění masky. Mám maličký vyzkoušený fígl – místo zavázání gumičky přes hranu papíru, kdy často docházelo k protržení, používám korálek.

_DSC8886

Jednoduše protáhnu připraveným otvorem gumičku a na konec navléknu korálek a zauzlíkuji.

Díky tomu není namáhána hrana a maska pěkně drží na obličeji….

Papírovou masku můžete lehce vytvarovat přes hranu stolu.

Maska je mé modelce lehce větší, protože byla dělaná na dospělý obličej…..  Samozřejmě si velikost můžete libovolně upravit.  A příště si vyrobíme masku z mechové gumy – tzv. pěnovky

Komentáře