Žampionová paštika Recepty / Rychlé večeře / vegan

Jedna zdravá varianta na paštiku. Díky konzervované čočce i rychlá, ale stejně dobře můžete využít i čočku, která zbyla třeba z Nového roku 🙂  Případně můžete uvařit k obědu více čočky a část vychladit a použít na pomazánku k večeři – tomu říkám dvě mouchy jednou ranou 🙂

Budete potřebovat: vařenou hnědou čočku nebo čočku v konzervě, žampiony (lepší jsou ty hnědé), cibuli, olej, vlašské ořechy, sójovou omáčku, sůl a pepř.

 

Na oleji si orestujte cibuli a 200g žampionů na větší kusy nakrájených a hrst vlašských ořechů, nechte v oleji ke konci rozvonět tymián (případně rozmarýn, záleží na vaší chuti).

Přidejte uvařenou čočku (cca stejné množství jako bylo žampionů) a promíchejte. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Přidejte lžíci sušeného lahůdkového droždí  a lžíci kvalitní sójové omáčky a prolisovaný česnek.

Rozmixujte tyčovým mixérem do hladké pomazánky a dle chuti přisolte a připepřete.

Do pomazánky můžete také přidat i půlku nastrouhaného uzeného tofu, ale není to nutné, osobně mi chutnala spíš jemnější chuť.

_DSC7461

Stejným způsobem můžete udělat pomazánku i z červené čočky, ale nemá tak výraznou chuť, je třeba více přikořenit. Díky žampionům a lahůdkovému droždí není vůbec poznat, že je základem čočka a můžete ji s klidnou duší podat i zapřisáhlému odpůrci luštěnin.

_DSC7459

Komentáře