Staročeská muzika Různé nápady z kuchyně / vegan

Muzika, odvárka, lízačka, Tomáškový kompot, ocet – to vše jsou názvy tradiční vánoční pochoutky. A všechny vystihují podstatu. Odvařuje se ze všeho ovoce, děti ulizují, vařilo se na sv.Tomáše (podle katolického kalendáře 21. 12.), ale jíst se směla až na Štědrý večer. Ocet díky jeho pikantní nakyslé chuti a muzika? Asi proto, že se k tanci berou samé dobroty. Tolik říká kniha Hody, půsty, masopusty od Kamily Skopové, podle které jsme  s Martinem vyzkoušeli tento staročeský recept a rádi bychom se podělili i s vámi.

Základ tohoto receptu je sušené ovoce – švestky, hrušky, jablka – od každého stejnou měrou. Doporučuji pro poprvé opravdu zkusit z menšího množství, aby jste nemuseli po novém roce rozdávat skleničky sousedům. Nejedná se totiž o zavařeninu a je nutné spotřebovat do deseti dnů.

Sušené ovoce propláchněte a namočte je přes noc do studené vody.

Druhý den ráno přidejte koření – hřebíček, skořici, hvězdičku badyánu a případně ještě dolijte trochu vody, aby bylo ovoce ponořené. Také můžete přidat citrónovou kůru z neošetřeného citrónu.

Poté následují tři fáze.

1. Vaření

2. Rozmačkání pomocí šťouchadla na brambory

3. Propasírování přes cedník.

Pokud si budete chtít trošku urychlit práci, můžete použít tyčový mixér, ale před tím musíte vylovit všechno koření – tj. hřebíčky, skořici a badyán.

muzika-001Mezi tím si připravte ořechy, můžete použít jeden druh nebo jako my – čtyři druhy, aby to bylo zajímavější.

Ořechy překrájejte na menší kusy.

Hotovou směs ochutnejte, dle potřeby doslaďte cukrem nebo jiným sladidlem (my nesladíme, ovoce je sladké dosti), případně, pokud nemáte doma děti, přidejte trošku rumu (ten zároveň prodlouží trvanlivost směsi)

Ořechy rozdělte do dobře vymytých skleniček a zalijte horkou směsí, která by měla mít konzistenci řidší kaše. Zavřete a proklepejte. Pokud chcete mít směs hustší, můžete použít jemně nastrouhaný perník jako zahušťovadlo.

Nechejte v lednici minimálně den prolnout chuť ořechů a směsi.

_DSC6387

Popsáno křídovým fixem 🙂

Muzika se jí společně s vánočkou – můžete ji na ni nadat nebo jíst lžičkou.

_DSC6394

Skvěle chutná i na vaflích.

Muziku můžete vyzkoušet kdykoli během roku a připravit si tak zdravou sladkou pomazánku na pečivo nebo přesnídávku.

Komentáře