Barcelona – město stromů Blog

Před pár hodinami jsem přiletěla z Barcelony. Jsem plná zážitků a doufám, že ve mne zůstanou všechny a postupně se o ně budu moci podělit. Ale první, který chci sdílet a čím jsem byla nejvíc fascinována, jsou stromy a zeleň vůbec. Barcelona je hlavní město Katalánska a má cca 1,6 mil obyvatel. Čekala jsem velké rušné město, když jsem před odletem studovala plány metra, tak jsem byla připravená na vše.

Procestovala jsem celkem hodně velkých měst, ale tohle jsem zažila poprvé. Široké silnice, které jsou lemovány stromy a ještě širší, jejich středem prochází velké pěší zóny, lemované opět stromy, na kterých je spousta dětských hřišť, laviček, pítek.

Do Barcelony jsem přijela „naproti“ svému kamarádovi Oliverovi, který šel pět a půl měsíce z Českých Budějovic do Santiaga de Compostela pěšky – celkem ušel téměř tři a půl tisíce kilometru pěšky. O začátku jeho cesty jsem vám psala tady.

Původně vyhrožoval, že v Barceloně už chodit nebude. Že má chození dost. A protože jsem zjistila, že po Barceloně se dá cestovat pohodlně a levně metrem, tak jsme ho ani nechtěla nutit.

Ale nakonec i jeho uchvátila zeleň a tak jsme se rozhodli, že Barcelonu projdeme.

Obešli jsme vše, co jsme vidět chtěli, došli dvakrát k moři. A stále kolem stromů, které i v Barceloně pomalu měnily své barvy na podzimní. A i když ulicemi Barcelony proudí spousta automobilů, tak díky stromům je tak nevnímáte. Ani čichem, ani sluchem. Stromy pohlcují.

Za dva a půl dne jsme nachodili pěšky více jak 40 km.

Jediná třída, kterou sice doporučují všechny bedekry, že je dobré navštívit, nás zklamala množstvím hluku a lidí, že to ani stromy nezachránily, byla La Rambla.

Často se mi do hlavy promítal známý obrázek, který putuje po internetu a říkala jsem si, že ho určitě nafotili v Barceloně, kde se píše, že kdyby stromy dávaly wifi, tak by jich byla plná města… ale ony dávají pouze kyslík.

Tolik moje malé vyznání stromům a velké přání, aby i ulice  našich měst zaplnily stromy….

Zajímalo by mne, zda jsem takto Barcelonu vnímala jen já. Dejte mi vědět.

Komentáře